‘Müslüman Dünya Ligi’ Holokost inkârına karşı tavır koydu

Suudi kökenli sivil toplum kuruluşu Müslüman Dünya Ligi, ABD’deki Holokost Müzesine gönderdiği mektupta, Holokost inkârını kabul etmediklerini belirtti.

Dünya
31 Ocak 2018 Çarşamba

Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü’nden beş gün önce, İslami organizasyonun Genel Sekreteri Muhammed Al Issa imzasıyla müzeye gönderilen mektupta, “Sahtekârlar ne kadar kurcalasa da veya manipüle etmeye çalışsa da tarih hep objektif olacaktır” denildi.

Mektupta ayrıca, “Holokost’u reddetmek veya etkisini en aza indirgemek, tarihin çarpıtılması olduğu için bir suç ve yok olan masum ruhların haysiyetine bir hakarettir. Esasında aynı insan ruhunu ve manevi bağları paylaştığımız için bu hepimize bir hakarettir” açıklaması yer aldı.

Mektup, geçtiğimiz perşembe günü Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsünün sitesinde yayınlandı. Muhammed Al Issa, Holokost sırasında Yahudileri koruyan Kuzey Afrika Müslümanları hakkında geniş çapta yazmış olan düşünce kuruluşu yönetmeni Robert Satloff’la olan dostluğunun mektubu yazmasında kısmen etkili olduğunu belirtti. Al Issa, bir dahaki Washington ziyaretinde Holokost Müzesini ziyaret etmek istediğini dile getirdi.

Ayrı bir yazısında Satloff, düşünce kuruluşunun liderlerinden birini Suudi Arabistan’a götürdüğü esnada Al Issa’yla yaptığı görüşmesini anlattı. Adalet eski bakanı Al Issa, 2016 yılında Müslüman Dünya Liginin başına geçti. Satloff, organizasyonun 2016 öncesinde ‘radikal, nefret dolu, batı karşıtı, antisemit bir İslam’ yaymak üstüne bir çizgide ilerlediğini yazdı.

Satloff, organizasyonun başına Al Issa’nın getirilmesini, Veliaht Prens Muhammed bin Sultan’ın batıya yaklaşma adımlarının bir parçası olarak yorumladı. Satloff, kendi ülkesini radikallerden temizlemeyi ve ılımlı İslam’a döndürmeyi taahhüt eden Prens Muhammed bin Salman gibi Al Issa’nın da, Müslüman Dünya Ligini aşırılık yanlısı bir sivil toplum kuruluşundan, hoşgörü vaat eden bir kuruluşa döndürdüğünü belirtti.

Al Issa, müzeye gönderdiği mektupta Yahudi soykırımı mağdurları şeklinde yazmasa da “şeytani Nazizm tarafından gerçekleştirilmiş bir trajedi” ve “İnsanlığın sarsıldığı ve barışsever herhangi bir kişi tarafından dehşeti reddedilemeyecek bir olay olan Holokost kurbanlarına karşı duyduğumuz acı” ifadelerini kullandı.