Polonya Cumhurbaşkanı soykırım yasa tasarısını gözden geçirme sözü verdi

Polonya Cumhurbaşkanı Andrej Duda, İsrail ile ilişkilerin gerilmesine yol açan ve ülke geçmişindeki Soykırım ile ilgili herhangi bir Polonya vatandaşını suçlamanın yasa dışı hale geleceği yasa tasarısını gözden geçireceğine söz verdi

Dünya
31 Ocak 2018 Çarşamba

Polonya’nın sağ kanat kontrolündeki hükümeti, geçtiğimiz cuma günkü toplantısında, ‘Alman Üçüncü Reich tarafından işlenmiş savaş suçları ve insanlık suçları ile ilgili Polonya halkını suçlu veya işbirlikçi olarak nitelendiren kişilere para veya üç yıla kadar hapis cezası verilmesi’ konusunu içeren bir yasa tasarısını gündemine aldı. Hem Polonya vatandaşları hem de yabancılar için geçerli olacak tasarının yasalaşması için önce meclisten geçmesi ve ardından cumhurbaşkanı tarafından imzalanması gerekiyor.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, pazar günü konuyla ilgili bir açıklama yaparak, önce meclisin tasarının yasal işleyişi ile ilgili çalışmalarını tamamlaması gerektiğini, ardından da kendisinin dikkatli şekilde tasarının son halini ele alacağını belirtti.

Yasa tasarısının bir bölümünde ayrıca, Nazi Almanya’sına ait ölüm kamplarını Polonyalı olarak telaffuz eden kişilere para veya üç yıla kadar hapis cezası verileceği de belirtiliyor.

İsrail’in Polonya Büyükelçisi Anna Azari, Polonya PAP haber ajansına konuşarak, tasarıda bahsi geçen kısmın savaş suçlusu Polonyalı kişiler aleyhinde ifade vermiş bazı soykırım kurtulanlarını zan altında bırakabileceğine inandıklarını söyledi.

Altı milyon Polonya vatandaşı öldü

Azari, İsrail hükümetinin yasaya karşı olmakla birlikte, Auschwitz gibi kampları kimin inşa ettiğinin bilincinde olduklarını ve bu kişilerin Polonyalı olmadıklarını bildiklerini de sözlerine ekledi.

Polonya, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanya’sının saldırısına uğramış, işgal edilmiş ve üç milyonu Yahudi olmak üzere altı milyon vatandaşını Soykırım’da kaybetmişti.

Polonyalı yetkililer, Nazi Almanya’sının işgal ettiği sürede Polonya topraklarına kurmuş olduğu, başta Auschwitz olmak üzere pek çok ölüm kampının dünya basınında veya politikacıların konuşmalarında ‘Polonyalı’ olarak tanımlanmasını sık sık düzeltme girişimlerinde bulunuyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Polonya’nın, Soykırım süresince savaş suçu işlemiş Polonyalıların suçlanmasına engel olmakla ilgili teklif edilen yasa tasarısını düzeltmesini beklediğini ve İsrail Dışişleri Bakanlığının bu konudaki rahatsızlığı belirtmek üzere Polonya’ya gidecek bir yetkili grubunu toparlamakta olduğunu bildirdi.

Pazar günkü olağan kabine toplantısında konuşan Netanyahu, İsrail’in gerçeklerin çarpıtılmasına, tarihin yeniden yazılmaya çalışılmasına ve Soykırım inkârına tahammülü olmadığını söyledi. Yaptığı yazılı açıklamada da Netanyahu, Polonya’nın yasa tasarısını ‘temelsiz’ olarak nitelendirerek, “Tarih yeniden yazılamaz. Soykırım inkâr edilemez” ifadelerine yer verdi.