Harari Davos’ta yalnızca insanlığın değil yaşamın geleceğini çizdi

4.Sanayi Devrimi, dijital çağ ve günümüz çalışanlarının yapay zekâ ve otomasyon karşısında nasıl ayakta kalabilecekleri konularının tartışıldığı bu yılki Dünya Ekonomik Forumuna, Sapiens ve Homo Deus kitaplarının yazarı, Prof. Yuval Harari’nin konuşması damga vurdu.

Dünya
31 Ocak 2018 Çarşamba

Profesör Yuval Noah Harari yakın gelecekte ekonominin ana ürünlerinin silah, tekstil veya ulaşım araçları gibi ürünler değil, tasarlanmış vücutlar, beyinler ve zihinler olacağını belirtti.

Ünlü yazar büyük verinin analiz edilmesiyle birey hakkında bireyin kendisinin bile bilmediği her şeyin gözler önüne sereceğini söylerken, bu verinin hack edilebileceğini, bu durumun da şahsi ve politik birçok komplikasyonlar doğurabileceğine dikkatleri çekti.

Harari, aplikasyonların bizleri bağımlı hale getirdikten sonra doğrudan beyin dalgalarımız ve bedensel işlevlerimize giriş yaparak zihinlerimiz üzerinde çalışabileceğinden korktuğunu dile getirdi.

Artık yalnızca bilgisayarların değil, insanların ve diğer organizmaların da hack edilebileceği bir çağa girdiğimizi ifade eden Profesör bunu bilgisayar bilimi, makine öğrenme ve yapay zekânın bize verdiği hesaplama gücü ile biyoloji ve beyin bilimindeki ilerlemeyle yapabildiğimizi söyledi. Hack edilecek bilginin alışveriş alışkanlıklarımız değil, biyometrik veri yani vücudumuzda ve beynimizdeki data olacağını belirtti. Darwin’den beri organizmaların (virüs, muz ya da insanlar) birer biyokimyasal algoritmadan ibaret olduğunu bildiğimizin altını çizen Harari, bunu deşifre ettiğimiz anda kendi yaratacağımız algoritmalarla beyin hareketleri ve kan basıncı gibi verileri analiz ederek cinsel tercihleri kişinin kendisinden bile önce anlayabileceğimizi ve böylelikle kişinin arzularını tahmin edebileceğimizi, duygularını manipüle edebileceğimizi ve kişi yerine kararlar alabileceğimizi anlattı.

Harari’nin çizdiği gelecek tablosu “Teknoloji verilerimize ardından siyasi haklarımıza, işlerimize ve özgür irademize sahip olduktan sonra sıra ruhlarımıza gelecek” sözleriyle iyice korkucu bir hal aldı.

“Data çok az insanın elinde olursa, insanlık sınıflara ayrılmayacak, farklı türlere ayrılacak. Organizmaları ve insanları hack edecek bu elitler yalnızca insanlığın geleceğini değil, yaşamın bizzat kendisinin geleceğini kontrol edecekler. Eğer demokrasi bu yeni koşullara ayak uyduramazsa insanlık dijital diktatörlüğün hakimiyetine girecek,” sözleri panelin en dikkat çekici sözleri oldu. Harari 4 milyar yıllık yaşamın tarihinde evrimin doğal seçilim ve organik kimya yasalarıyla geliştiğini fakat çağımızda evrimin, akıllı tasarım denen bulut teknolojisinin de arkasında olduğu bizim tasarladığımız inorganik akılla olacağını söyledi; bunun ne zaman olacağı ile ilgili de ipucunu şu sözleriyle verdi: “İnsanlar bugün şempanzelerden ne kadar farklıysa yüz-iki yüzyıl içinde oluşacak yeni tür bugünkü insanlardan o kadar farklı olacak.”