Dünya liderleri Holokost kurbanlarını andı

DONALD Trump “6 milyon masum Yahudi erkek, kadın ve çocukla birlikte, şeytani Nazi Soykırımında yok edilen milyonlarca kişinin yasını tutuyor ve acısını duyuyoruz.” THERESA May “Asla unutmayacağız.” JUSTİN Trudeau “Milyonlarca Yahudi’nin anısına bir daha asla!” >>7 Merkel “Antisemitizm Almanya’da halen yaşanıyor” >> 7 ‘Müslüman Dünya Ligi’ Holokost inkârına karşı tavır koydu Suudi kökenli sivil toplum kuruluşu Müslüman Dünya Ligi, ABD’deki Holokost Müzesine gönderdiği mektupta, Holokost inkârını kabul etmediklerini belirtti

Dünya
31 Ocak 2018 Çarşamba

Dünya liderlerinden Holokost mesajları

Birleşmiş Milletler, dünya liderleri ve tanınmış kişiler Uluslararası Holokost Anma Günü dolayısıyla sosyal medya üzerinden anlamlı paylaşımlarda bulundu.

Cumartesi günü, Uluslararası Holokost Kurbanları Anma Günü paylaşımında Birleşmiş Milletler, “Holokost sözlerle başladı – ancak bugün, internet ve sosyal medya çağında propagandalar her zamankinden çok daha yıkıcı bir güce ulaştı” yorumunu yaptı. ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından, “6 milyon masum Yahudi erkek, kadın ve çocukla birlikte, şeytani Nazi Soykırımında yok edilen milyonlarca kişinin yasını tutuyor ve acısını duyuyoruz” paylaşımında bulundu.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau “Milyonlarca Yahudi’nin anısında  ‘Bir daha asla’ ” paylaşımını yaptı.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de Twitter’dan yaptığı paylaşımda eşi Karen ile birlikte İsrail’e gerçekleştirdikleri gezide, Kudüs’te bulunan İsrail Yad Vaşem Holokost Müzesini ziyaret ettiklerini ve ‘katledilen 6 milyon Yahudi’yi saygıyla andıklarını’ dile getirdi.

İngiltere Başbakanı Theresa May iktidarda olduğu sürece ‘asla unutmayacağız’ sözünü verdi.

Süper Kahraman rolüyle ünlenen İsrailli aktris Gal Gadot, Holokost kurbanlarını onurlandırmanın hayati önem taşıdığı konusunda uyarıda bulundu ve “Asla unutmayacağız” umudunu taşıdığını sözlerine ekledi.

 

Trump bildirgesinde ‘6 MİLYON’u unutmadı

ABD Başkanı Donald Trump, Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü adına geçtiğimiz cuma günü bir bildiri yayınladı. Trump, geçen seneki bildirisinde altı milyon Yahudi’nin katledilmesini açıkça belirtmediği için aldığı eleştirilerden dolayı bu sefer dikkatli davrandı.

ABD Başkanı “Bu günü, Nazilerin sistematik olarak ve acımasızca öldürdükleri altı milyon Yahudi’yi hatırlamak için anıyoruz… Ölüm kamplarında ve acımasız yönetimleri altında Naziler ayrıca milyonlarca Slav vatandaşı, çingeneyi, eşcinseli, engelli vatandaşı, rahip ve dini liderleri ve bu çirkin rejime karşı çıkanları ya esir etti ya da öldürdü” dedi.

 Trump, Holokost kurtulanlarının bize antisemitizm, her türlü bağnazlık ve ayrımcılık gibi hoşgörüsüzlüklerle savaşacak gücü verdiğini ekledi.  Trump şöyle devam etti:  “Her nesil Holokost’tan çıkarılan dersleri öğrenmeli ve uygulamalı ki insanlığa karşı işlenmiş böyle korkunç olaylar tekrarlanmasın… Daha önce de söylediğim gibi, önyargıyı bitireceğiz. Nefreti kınayacağız. Şahitlik edeceğiz ve harekete geçeceğiz… Bu tutumla, millet olarak ve dünyadaki iyi niyetli olan tüm insanlıkla birleşerek önyargıyı yok etmeli ve daha adil toplumlar yaratmak için çabalamalıyız… İnsanlığın temel haklarını ve onurunu korumak için her an dikkatli olmalıyız.”

Trump’ın Davos ve İsviçre gezisine katılmayan First Lady Melania Trump ise Washington Holokost Müzesi gezisine katıldı.

Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da, Polonya’da Varşova Gettosu Kahramanları Anıtındaki çelenk koyma töreninde Şoa kurbanlarını andı. Tillerson şu şekilde konuştu: “Auschwitz-Birkenau hayal edemeyeceğimiz bir dehşetin ve trajedinin yaşandığı yerdi... Burada ve Nazi terörünün hüküm sürdüğü diğer kamplarda neler yaşandığını hep hatırlamalıyız… Bu anma töreni bize şeytana karşı hiçbir zaman, ama hiç bir zaman kayıtsız kalmayacağımızı hatırlatmaktadır.”

 

 

MERKEL, HOLOKOST ANMA  GÜNÜNDE ANTİSEMİTİZMİ KINADI

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Holokost Kurbanlarını Anma Gününde yaptığı konuşmada, ülkesinde yükselen antisemitizmi kınadı ve Yahudi dini, eğitim ve kültür alanlarını koruma gereğini vurguladı.

Almanya Başbakanı Merkel, haftalık konuşması sırasında Merkel, okul, anaokulu veya sinagog gibi hiçbir Yahudi kuruluşunun polis koruması olmadan faaliyet gösterememesini utanç verici bulduğunu belirtti.

Auschwitz’in kurtuluşundan bu yana 73 yıl geçmesine rağmen Merkel, antisemitizmin Almanya’da halen yaşadığını dile getirdi. Holokost’taki milyonlarca kurbanı hatırlamak gerektiğini söyleyen Merkel, antisemitizm, ırkçılık ve başkalarına karşı nefretin 2018’de de geçerli olduğunu sözlerine ekledi.

Merkel, Almanya’yı antisemitizmden kurtarmak için bir programın ve uygulanmasını denetlemekle yükümlü bir antisemitizm komisyonunun oluşturulmasına destek verdiğini tekrar etti. Merkel’in partisi Hıristiyan Demokratları, bu projenin gerçekleşmesi için geçen ay proje lehine oy verdiler.