IKEA´nın kurucusu Kamprad 91 yaşında hayatını kaybetti

İsveçli dünyaca ünlü mobilya markası IKEA´nın kurucusu Ingvar Kamprad 91 yaşında hayatını kaybetti. Kamprad´ın gençliğinde Nazlilerle işbirliği çoğu zaman kamuoyunda tartışma yaratmıştı.

Dünya
29 Ocak 2018 Pazartesi

Kamprad ticari yaşamını henüz beş yaşındayken kibrit satarak başladı. Daha sonra Noel süsleri satmaya başlayan Kamprad 17 yaşında IKEA'yı kurdu. Şirketin ürettiği evde birleştirilen mobilyalar, sektörde bir devrim yaratarak yıllar içinde IKEA'yı uluslararası bir markaya dönüştürdü. Günümüzde dünya çapında 300’den fazla mağazası bulunan IKEA yılda yaklaşık 40 milyon dolar kâr elde ediyor.

Ingvar Kamprad'ın II. Dünya Savaşı döneminde İsveç'teki Nazi partisiyle bağları kamuoyunda tartışma yaratmıştı. Kamprad, gençliğinde İsveç Nazi Partisiyle olan bağını kabul etmiş ve özür dilemişti. Kamprad, bu bağı 'gençliğinde yapmış olduğu bir ahmaklık' ve 'hayatının en büyük yanlışı' olarak nitelendirmişti.

2011 yılında yayımlanan bir kitapta, Kamprad'ın Nazilerle olan bağının yalnızca sempatizanlıkla sınırlı olmadığı, iş adamının Nazi örgütüne üye kazandırmak gibi aktif görevler üstlendiği, rejim mahkumlarını fabrikasında çalıştırdığı öne sürülmüştü.

Etiketler: