İsrail’de Afrikalı mültecileri sınır dışı etmek isteyen hükümete tepki artıyor

İsrail hükümetinin aldığı Afrikalı mültecileri sınır dışı etme kararına tepkiler artıyor. Holokost kurtulanları ve din adamlarından sonra, bir grup doktor ve pilot da bu karara karşı çıktı.

Dünya
25 Ocak 2018 Perşembe

Doktorlar ve tıp personelinden oluşan bir grup, yetkililere gönderdikleri bir mektupta, hükümetin planlanan sınır dışı etmeleri durdurmasını istedi. Mektupta “Kötülükten ve adaletsizlikten koruma ilkesini savunurken, soykırımdan, işkenceden, şiddet ve tecavüzden kaçan bu insanları toplumumuzla kaynaştırmak yerine, daha fazla kötülüğe göndermeyi fikri karşısında dehşete düşmüş durumdayız” dendi.

Mektubu imzalayan 400 kişinin, 300’ünün doktor olduğu açıklandı.

Ay başında, İsrail kabinesi, Sudan ve Eritre’den gelen binlerce mülteciyi sınır dışı etme plan ve bütçesini onayladı. Kararı protesto eden aktivistler, İsrailli pilotlardan, bu mültecileri İsrail dışına uçurmayı reddetmelerini istedi. Bu hafta, İsrail’in ulusal havayolu El Al’ın üç pilotu, Facebook sayfalarında, Afrikalı mültecileri uçurmayı reddettiklerini açıkladı.

Geçen hafta ise aktivist haham Susan Silverman önderliğindeki bir grup haham bir çağrı yaparak, İsraillilerin Afrikalı mültecileri, sınır dışı edilmesini önlemek için, evlerinde saklamalarını istedi.