İsrail Amman elçiliğini yeniden açmaya hazırlanıyor

yeniden açmaya hazırlanıyor Ürdün hükümetinden bir sözcü, İsrail’in resmi bir muhtıra ile temmuz ayında Amman’daki İsrail Elçiliğinde gerçekleşen silahlı saldırıda hayatını kaybeden iki Ürdünlü ve 2014 senesinde ayrı bir vakada öldürülen Ürdünlü yargıç için özür dilediğini duyurdu.

Dünya
24 Ocak 2018 Çarşamba

Ürdün hükümetinin geçen hafta yaptığı açıklamanın hemen ardından, İsrail Başbakanlık makamı da temmuz ayındaki olay sonrasında kapatılan elçiliğin yeniden açılacağı belirtildi.

Ürdünlü Sözcü Muhammed Momani açıklamasında İsrail’in, iki ülke arasında normal diplomatik ilişkilere geri dönülmesine yönelik olarak Krallığın tüm ön koşullarına uymayı kabul ettiğini de belirtti. Söz konusu ön koşullar arasında, elçilik sınırları içinde iki Ürdünlüyü öldürmekle suçlanan İsrailli güvenlik görevlisine dava açılması ve üç mağdur aileye maddi tazminat ödenmesi yer alıyor.

İsrail Başbakanlık makamından yapılan açıklamada, Ürdün’le her iki olay konusunda bir anlaşmaya varıldığı ve elçiliğin hemen “tam kapasite” faaliyet göstermeye başlayacağı belirtildi. Ürdün tarafından dile getirilen koşullardan bahsedilmeyen açıklamada, güvenlik görevlisi Ziv Moyal’in mahkemeye çıkarılıp çıkarılmayacağı konusunda İsrailli yetkililerin önümüzdeki haftalarda kararını vereceği vurgulandı.

Açıklamada, “İsrail Ürdün’le stratejik ilişkilere büyük önem veriyor ve iki ülke aralarındaki işbirliğini geliştirmek ve iki ülke arasındaki barış anlaşmasını güçlendirmek için gerekli adımları atacaktır” denilirken Ürdün tarafından vurgulanan özür ve tazminat konularına ise değinilmedi.

İsrail’in Amman Elçiliğindeki güvenlik görevlisi Moyal, iddialara göre kendisine saldırmaları üzerine iki Ürdünlüyü silahla vurarak öldürmüş, yaşanan bu olay da Kudüs ile Amman arasında diplomatik krize neden olmuştu. Olay sonrasında Büyükelçi Einal Schlein de dahil olmak tüm diplomatik personel İsrail’e dönmüştü.

Elçilikte meydana gelen bu olay ve Tapınak Tepesinde yaşanan bir terör saldırısı akabinde Harem-i Şerif’e metal dedektörler konmasından sonra iki ülke ilişkileri en düşük seviyeye inmişti.