ABD Başkan Yardımcısı Pence : “Fiili gerçekler barışın temelini oluşturmalı”

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, İsrail’e gerçekleştirdiği resmi ziyarette, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs kararına göndermede bulunarak, “İsrail’in başkenti Kudüs’te olmaktan büyük onur duyuyorum” dedi.

Dünya
24 Ocak 2018 Çarşamba

Pence, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ofisinde yaptığı görüşmede, “Sayın Başbakan bu misafirperverliğinizden dolayı teşekkür ederim. ABD Başkanı Donald Trump adına, onun tarihi kararından sonra, İsrail’in başkenti Kudüs’te olmaktan büyük onur duyuyorum” ifadelerini kullandı.

Pence, ABD’nin Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” olarak tanımasına da vurgu yaparak ABD Başkanı Trump’ın İsrail-Filistin sorununun çözüleceğine inandığını ve bunun için barış görüşmelerinin başlaması için yeni bir sayfa açacaklarını belirtti.

Netanyahu da, Pence’e hitaben, “Sayın Başkan Yardımcısı, uzun yıllar boyunca yüzlerce dünya lideriyle burada bulunma ayrıcalığım oldu ve hepsine “İsrail’in başkenti Kudüs’e hoş geldiniz” diyordum. Ancak ilk defa ‘Kudüs İsrail’in başkenti’ şeklindeki üç kelimeyi söyleyebilecek biri ile burada olacağım” dedi.

Mısır ve Ürdün’ü de kapsayan Ortadoğu turu kapsamında son durak olarak İsrail’e giden Pence, İsrail meclisi Knesset’te de bir konuşma yaptı. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, İsrail meclisi Knesset’te yaptığı konuşmada, ABD Elçiliğinin en geç gelecek senenin sonuna kadar Kudüs’e taşınacağını belirtti.

Pence, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımanın bilinenin aksine barış için gereklilik olduğunu belirtti. Pence konuşmasında, “Fiili gerçekler her zaman barışın temelini oluşturmalıdır” ifadesini kullandı. Pence, Kudüs konusunda konuşurken Arap milletvekilleri ellerini sallayarak konuşmayı protesto ettiler. Arap milletvekillerinin protestoları polis nezaretinde meclis binasından çıkarılmaları ile son buldu.

Trump hükümetini temsilen Knesset’te konuşan ilk en yüksek rütbeli kişi olan Pence, konuyu İran ile uluslararası toplum arasında yapılan nükleer anlaşmaya da getirdi. Pence yapılan anlaşmanın bir felaket olarak nitelendirilebileceğini belirtince salonda alkışlar yükseldi. İsrail- Filistin barışı için İsrail’in her zaman ikili görüşmelere istekli olduğunu belirten Pence, Filistin tarafını da bir an önce görüşme masasına dönmeye davet etti. Pence barışın sadece diyalog ve ikili görüşmelerle sağlanabileceğini belirtti.

 

Pence, Mısır ve Ürdün’den  Filistin Yönetimini  tekrar masaya  oturması için ikna  etmelerini istedi

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, ABD’nin Kudüs’ü başkent olarak kabul etme kararını boykot eden Ramallah ile bağların onarılması için arayışa girdi. 

Pence, Mısır ve Ürdün’den ABD’nin adına girişimde bulunarak Filistin Yönetiminin ABD’nin Kudüs kararından sonra zora giren ilişkilerin düzelmesini sağlamalarını istedi. Bloomberg kanalının haberine göre Pence, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi ve Ürdün Kralı II. Abdullah’tan Filistinlilere ABD’nin yeniden barış görüşmelerine başlamak istediğini belirtmelerini rica etti.

Geçtiğimiz ay Filistin Yönetimi ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararına karşı tepki göstererek ABD’yi boykot etmişti.

Pazar günü Kral II. Abdullah Pence’e Ramallah ile Washington arasındaki gerginliği gidermek için güvenin tekrar tesis edilmesinin gerektiğini, bunun için de İsrail ve Filistin için iki devletli çözümün olasılığını gündeme getirmeleri gerektiğini ifade etti.

İkilinin Amman’da yaptığı görüşme sonrasında Kral, “Kudüs Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Yahudiler için büyük bir önem taşıyor. Bölgede barışın tesisi için bir anahtar teşkil ediyor” açıklamasında bulundu.

Pence, Kral Abdullah’a Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasının tarihi bir karar olduğunu, ancak bu kararın Ürdün’ün kutsal bölgelerdeki vesayetine saygı duyulmasını engellemeyeceğini, sınırların ve nihai durumun görüşmeye açık tutulacağını bildirdi. Pence ABD’nin açıkça tüm dünyaya da belirttiği gibi eğer taraflar uygun görürse, iki devlet çözümünde destekleyici olacağını belirtti.

İsrail Başbakanı Netanyahu ve İsrailli liderler tarafından memnuniyetle karşılanan Trump’ın 6 Kasım’da aldığı Kudüs’ü başkent yapma kararı, uluslararası toplumca onaylanmazken Kudüs’ün doğu bölümünü gelecekteki başkenti olarak planlayan Filistinlileri de hiddetlendirmişti. ABD’yi İsrail yanlısı olmakla suçlarken Abbas da bu kararın sonucu ABD’nin İsrail- Filistin barış görüşmelerinde arabuluculuk görevini yapamayacağını ifade etmişti. Filistinliler Pence’in bölgeyi ziyaretinde kendisi ile görüşmeyeceklerini bildirdi.