BM Genel Sekreteri “Nefretin normalleşmesine izin vermeyin”

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Cumartesi günü New York’un Park East Sinagogunda yaptığı konuşmada gittikçe artan antisemitizm ve ayrımcılığa karşı uyarıda bulunarak, dünyanın ‘nefretin normalleştirilmesine’ karşı dik durması gerektiğini belirtti.

Dünya
24 Ocak 2018 Çarşamba

BM Genel Sekreteri Guterres sinagogda yaptığı konuşmada, neo-Nazi gruplarının son zamanlarda edindikleri görünüm ve benimsedikleri şiddet hakkında konuştu. “Bunlar daha eğitimli ve tehlikeliler” diyerek, çoğu zaman da Yahudilere karşı daha nazik görünerek imajlarını değiştirmeye çalıştıklarını söyledi.

“Örneğin, beyaz ırkın üstünlüğüne inanan gruplar çoğu zaman amaçlarının ‘beyaz kültürü’ ve ‘beyaz gururu’ desteklemek olduğunu duyuruyorlar, ama aslında bunu yaparak Yahudilerin de içinde olduğu etnik grupları kötülemiş oluyorlar.”

Holokost kurtulanlarının da içinde olduğu dinleyicilere Guterres, “neo- Nazi tehdidi büyüyor” dedi ve “Bazıları hâlâ Holokost gerçeğini inkâr etmeye ya da küçümsemeye çalışıyor” şeklinde ekledi. Artık, eskisinden daha da sık olarak organizasyonlar, nefreti benimsemiş bu grupları daha da sık izliyorlar. Kendi Twitter hesabından yazdığı bazı örnekleri de sunan Guterres “Nefret gittikçe çoğalıyor. Nazi sembolleri, zihniyeti ve ifadeleri geri döndü” notunu da izleyicilerle paylaştı.

Tüm bu yorumlarına rağmen, antisemitizm Guterres’in gündeminde öncelikli konuları arasında yer almıyor; Guterres’in liderliğinde öncelikler Rohingya Müslümanlarına finansman sağlamak ve Yemen’deki savaşın bitmesi için destek vermek gibi konuları kapsıyordu.