Zeytin Dalı Harekâtı devam ediyor

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hafta sonunda Suriye’nin kuzeybatısındaki Afrin’e başlattığı ‘Zeytin Dalı’ Harekâtı başarıyla devam ediyor.

Toplum
24 Ocak 2018 Çarşamba

Suriye’nin kuzeybatısında bulunan,  500 bin nüfuslu Afrin’in sembolü zeytin ağacı olduğundan operasyona da asırlardır ‘barışı’ simgeleyen ‘Zeytin Dalı’ adı verildi. Beyaz bir güvercinin Hz. Nuh’un gemisine tufan sonrası getirdiği zeytin dalı, aynı zamanda hayat ve canlılık göstergesi olarak da kabul edilir. 

Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında terör örgütü unsurları ile girilen çatışmada Piyade Astsubay Üst Çavuş Musa Özalkan, Piyade Üsteğmen Oğuz Kaan Usta ve Piyade Uzman Çavuş Mehmet Muratdağı şehit oldu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) harekâta destek veren açıklamalar yaparken, bir diğer muhalefet partisi Halkların Demokratik Partisi (HDP) ise karşı çıktı.

Harekâta Cemaatlerden  destek mesajları

Temsilciliğine kısa süre önce Moris Levi’nin seçildiği Cemaat Vakıfları da yayınladığı “Cemaat Vakıflarımız olarak Silahlı Kuvvetlerimize, Zeytin Dalı Harekâtın’da başarılar temenni eder, bölgemizde ve dünyada sağduyu, barış, yapıcı işbirliği ve huzurun hakim olmasını dileriz” mesajı ile desteğini belirtti.

İbrahim Kalın’dan teşekkür

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın sosyal medyada paylaştığı mesajında, “Cemaat Vakıfları, Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Türk Yahudi Toplumu ordumuzun ve devletimizin yanında. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Bu birlik ve beraberlik ruhu en büyük gücümüzdür” dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) hafta sonunda Suriye’nin kuzeybatısındaki Afrin’e başlattığı Zeytin Dalı Harekâtı devam ediyor. TSK harekâtın amacını, Türkiye’nin sınırlarında ve bu bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanması olarak tanımlarken, operasyon kapsamında “Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve IŞİD’e mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak” da amaçlar arasında sıralandı.

Suriye’nin kuzeybatısında yer alan, 500 bin nüfuslu Afrin’in sembolü zeytin ağacı olduğundan operasyona da asırlardır ‘barışı’ simgeleyen ‘Zeytin Dalı’ adı verildi. Beyaz bir güvercinin Hz. Nuh’un gemisine tufan sonrası getirdiği zeytin dalı, aynı zamanda hayat ve canlılık göstergesi olarak da kabul edilir.

Operasyonun üçüncü gününde TSK, Afrin bölgesinin doğusundaki Azez’den de operasyon başlatarak bölgeyi kuşattı. Afrin’in stratejik önemdeki Burseya Dağını ele geçirildi. Özgür Suriye Ordusu, TSK’nın desteğiyle Afrin’in batısındaki El Hammam köyünü ve çevre tepeleri teröristlerden arındırırken, ele geçirdikleri köylerdeki PKK/YPG’lileri de teslim alıyor.

Zeytin Dalı Harekâtında dört günlük hedefe iki günde ulaşıldı. İlk dört günde 170 hedef imha edilirken, on beş nokta örgütten alındı. Harekâtta yüzde 70-75 oranında yerli mühimmat kullanıldığı açıklandı. Operasyona Hava Kuvvetlerine bağlı 72 savaş uçağı katıldı.

Kahreden şehit haberleri

Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında terör örgütü unsurları ile girilen çatışmada Piyade Astsubay Üst Çavuş Musa Özalkan, Piyade Üsteğmen Oğuz Kaan Usta ve Piyada Uzman Çavuş Mehmet Muratdağı şehit oldu.

Başbakan Yıldırım harekâtın ilk günlerinde yaptığı açıklamada Afrin’de sadece PYD’nin değil, 50 konvoylu araçlarla Rakka’dan gelen IŞİD’li teröristlerin de olduğunu ve son dönemde Türkiye’ye yönelik 700’ün üzerinde taciz olduğunu belirtti. Yıldırım, Afrin’de 8-10 bin teröristin bulunduğunun tahmin edildiğini ifade etti.

Başbakan ayrıca, harekâtın dört safha halinde yapılacağını ve sınırdan 30 kilometre derinlikte bir güvenli alan oluşturulacağını açıkladı.

Muhalefet ne dedi?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) harekâta destek veren açıklamalar yaparken, bir diğer muhalefet partisi Halkların Demokratik Partisi (HDP) ise karşı çıktı.

CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, harekâta desteklerinin tam olduğunu belirtti. Tezcan, Zeytin Dalı Harekâtı’nı atılması gereken bir adım ve doğru bir harekât olarak tanımladı.

MHP lideri Bahçeli de “ABD’nin operasyonel ortağının kökü kazınmalıdır. Ya Afrin yıkılsın ya da teröristler yakılsın” dedi.

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, atılan bombaların sadece dağlara değil, “halkların ortak gelecek kurmasına da” yönelik olduğunu söyledi.