Yeni bir soğuk hava dalgası kapıda

An itibarıyla ülke genelinde görülen yağışlara ilaveten pazartesi gecesinden itibaren soğuk hava da ekleniyor. Özellikle iç kesimlerde hafta sonuna kadar kar yağışları bekliyoruz. Sıcaklıklar yurt genelinde 8-10 derece arasında azalacak. Hafta sonuna kadar soğukların devam etmesini bekliyoruz.

Deyvi MULİNAS ŞALOM Meteoroloji
22 Ocak 2018 Pazartesi

KUVVETLİ RÜZGÂRLARA DİKKAT

Pazartesi sabah saatlerinde Marmara’da güney yönlerden esen rüzgârın gün içinde yıldız ve karayele dönmesini ve akşam saatlerinden itibaren kuvvetli esmesini bekliyoruz. Ege kıyılarında da karayel gücünü arttırmaya başlıyor. Bu iki denizimizde de üç gün orta kuvvetin üstünde rüzgâr bekliyoruz. Ege Yunanistan transit gemi seferlerinde cumaya kadar sıkıntılar olabilir dikkatli olmakta fayda var. Karadeniz’de ise rüzgâr yarından itibaren kuvvetleniyor ve cumaya kadar etkili… Akdeniz açıklarında rüzgâr sert ancak sahil kesiminde orta kuvvete düşüyor. Yurt genelinde ise hafta sonuna kadar yıldız karayel ağırlıklı rüzgârlar etkili olacak.

GENEL GÖRÜNÜM

Pazartesi Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz’in batısı, İç Anadolu’nun güney ve batısı ile Erzurum taraflarında yağışlar bekliyoruz. İç Anadolu’nun güneyinde ve Erzurum’da kar olarak düşmesini beklediğimiz yağışlar diğer yerlerde yağmur şeklinde… Salı yağış etki alanını arttırıp tüm bölgelere yayılıyor. Kıyı kesimler dışında diğer yerlerde kara dönüyor. Karadeniz’in iç kesimlerinde, İç ve Doğu Anadolu’da, Ege’nin iç kesimlerinde ve Güney Doğu Anadolu’nun kuzeyinde kar sıkıntı yaşatabilir. Dikkat! Çarşambadan itibaren yavaş yavaş batıdan ayrılmasını bekliyoruz. Yurdun doğusu ile Marmara’nın doğusu ve Karadeniz’de deniz etkili yağış geçişleri görülebilir. Hafta sonuna kadar sistemin devam etmesini bekliyoruz.

İSTANBUL

İstanbul’da pazartesi itibariyle parçalı bulutlu bir hava var. İlerleyen saatlerde yağmurun giriş yapmasını bekliyoruz. Yağış çok etkili değil. Salı günü soğuma kuvvetlendikten sonra Anadolu yakasında tepelerde kar yağışı görülme olasılığı var. Şehir genelinde hafif sulu kar geçişleri görülebilir. Daha sonra yüksek basıncın yaklaşmasıyla hava açıyor. Çarşamba sabah saatlerinden sonra yağışın kesilmesi perşembe ise tekrardan yağması ihtimali var. Kar için öyle uyarı verilecek bir durum kesinlikle gözükmüyor. Ancak ilerleyen saatlerde etkisini arttıracak kuvvetli yıldız karayele ve soğuk havaya dikkat edilmeli. Pazartesi şehirde en yüksek sıcaklık 10 derece. Salı ise 3 dereceye kadar düşüyor. Çarşamba da yine 3 derece sıcaklık bekliyoruz. En az cumartesiye kadar şehirde 10 derecenin üstünü göremeyeceğimizi tahmin ediyoruz.

ANKARA

Başkent pazartesi yağışlı havanın etkisine giriyor. Yağmur olarak görülecek yağışların pazartesi geceden itibaren kara dönmesini bekliyoruz. Salı günü orta kuvvette kar ve rüzgâr var. Çarşamba günü kar yağışının oldukça zayıflamasını ve çok nadir yağmasını bekliyoruz. Perşembe için kar beklentimiz yok. Soğuklara karşı dikkatli olunmalı. Ankara’da pazartesi görülmesi muhtemel en yüksek sıcaklık 8 derece; salı günü 1, çarşamba 2 derece sıcaklık bekliyoruz. Yalnız gece sıcaklıkları özellikle havanın açacağı çarşambadan itibaren -5 derece ve aşağısına düşmeye hazırlanıyor. Soğuklara karşı dikkatli olunmalı.

İZMİR

İzmir’de pazartesi sağanak yağış var. Aynı zamanda kuvvetli karayel rüzgârı da etkili. Salı yağışın hafiflemesini ve akşam saatlerinden itibaren şehirden ayrılmasını bekliyoruz ama soğuk hava hafta sonuna kadar etkili olmaya devam edecek. Pazartesi 13 derece olan sıcaklığın salı günü 8 dereceye kadar düşmesini bekliyoruz; çarşamba da sıcaklık 8 derece civarında... Gece sıcaklıkları 3 dereceye kadar düşüyor.

MARMARA BÖLGESİ

Bölgenin batısından giren yağışlar ilerleyen saatlerde tüm bölgede etkili olacak. Salı günkü kuvvetli sıcaklık düşüşüyle beraber Kocaeli, İstanbul, Sakarya taraflarında sulu kar; Bursa, Balıkesir taraflarında kar yağışı bekliyoruz. Uludağ ve Kartepe gibi kayak merkezlerinde önümüzdeki üç gün kar kalınlıkları oldukça artacaktır. Pazartesi gece saatlerinde de Trakya’da yani Edirne - Kırklareli taraflarında kar yağışı beklentimiz var. Yağışlı sistem salı akşamdan itibaren batıdan çekiliyor, doğuda çarşambaya kadar devam ediyor ancak çarşamba günü deniz etkili kar yağışları Marmara’nın doğusunda etkili olabilir.

EGE BÖLGESİ

Bölge bugünden itibaren yağışlı havanın etkisine girdi. Kıyılarda yağmur şeklinde gözlenen yağış iç kesimlerde (Kütahya, Aydın, Denizli) kar şeklinde. Sahil hattı boyunca Muğla’ya kadar sağanak yağış kuvvetli. Dikkatli olunmalı. Çarşamba günü yağış bölgeden ayrılıyor.

AKDENİZ BÖLGESİ (KUVVETLİ SAĞANAĞA DİKKAT)

Pazartesi özellikle Antalya Körfezi tarafında kuvvetli sağanak yağış var. Dikkatli olunmalı. Salı günü bu yağış bölgenin doğusuna kayıyor. Bu sefer Adana’da kuvvetli sağanaklar bekliyoruz. Çarşamba yine bölgenin doğusunda devam eden yağışların perşembe günü bölgeyi terk etmesini bekliyoruz. Antalya pazartesi sağanak yağışlı 17 derece, yarın yağış yok 18 derece… Çarşamba yine bir yağış ihtimali var. Sıcaklık 17 derece.  Adana’da üç gün boyunca yağış var. Özellikle yarın ve çarşamba daha etkili. Sıcaklık pazartesi 14, salı ve çarşamba 12 derece… Gölle Bölgesinde, Isparta ve Burdur taraflarında salı günü yoğun kar ihtimali var.

KARADENİZ BÖLGESİ

Soğuk havanın en çok etkilemesini beklediğimiz Karadeniz bölgesinin tamamında yağışlar var ve üç gün boyunca etkili. Bolu pazartesinden itibaren çarşambaya kadar kar yağışlı. Salı günü bölgenin batısında yağmur şeklinde olan yağışlar sulu kar ve kara dönmeye başlıyor. Bölgenin doğusunda Samsun, Trabzon, Rize, Ordu, Artvin hattında bugün ve yarın yağmur ve sulu kar şeklinde olan yağışlar salı akşamından itibaren kara dönmeye başlayacak. Özellikle iç kesimlerinde batıda salı, doğuda çarşamba yoğun kar yağışı bekliyoruz. Dikkatli olmakta fayda var.

İÇ ANADOLU BÖLGESİ

Bölgenin batısında pazartesi sağanak var. Konya çevresi ise kar yağışlı. Salı en batı bölüm olan Eskişehir’den itibaren yağış kara dönmeye başlayacak. Salı günü tüm bölgede etkili olacak olan kar yağışları çarşamba günü bölgenin batısından ayrılıyor. Doğusunda ise yoğun bir şekilde yağmaya devam edecek. Kayseri ve Sivas gibi yerlerde karın perşembeye kadar devam etmesini bekliyoruz. Trafikte sıkıntı olabilir. Dikkatli olunmalı.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ

Bölge salıdan itibaren kar yağışlı sistemin etkisi altına giriyor ve üç gün boyunca devam etmesini bekliyoruz. Malatya, Tunceli ve Erzincan gibi daha batıda kalan yerlerde dahi kar yağışları bekliyoruz. Hafta sonuna kadar kar yağışları köy yollarını kapatıp trafikte sıkıntı oluşturacak kadar etkili gözüküyor.

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ

Güneydoğu Anadolu’da pazartesi günü yağmur şeklinde görülen yağışların salı kara dönmesini bekliyoruz. Diyarbakır, Şanlıurfa ve Gaziantep’te kar ihtimali yüksek. Çarşamba günü mola verecek olan yağışın perşembe günü yeniden etkili olmasını bekliyoruz.