Nazi ölüm makinesine karşı inancın gücü

Bazıları Nazi ölüm kampında bile Yahudi geleneklerinden ödün vermemişlerdi.

Dünya
15 Ocak 2018 Pazartesi

New York, Brooklyn’de üç yıldır açık olan Amud Aish adlı Holokost hatıraları müzesi inancın gücünü sergiliyor. Müze,  2. Dünya Savaşı’nda Nazi zulmünü yaşamış dindar Yahudilerin, her şeye rağmen kamptaki Yahudi tarzı hayatlarına, ve savaştan sonra nasıl yaşadıklarına odaklanıyor.

Müzede sergilenen eşyalar arasında, mektuplar, günlükler ve dini eşyalar bulunuyor. Müze, bazı mahkumların nasıl  gizli bir şekilde günlük dualarını yaparken tallet giymeyi de ihmal etmediklerini kanıtlarıyla sergiliyor.   Müzede filmlere konu olmuş Varşova Gettosu isyanını anlatan Hillel Seidman’ın tuttuğu günlüğün orijinalini de  görmek mümkün.  Müzenin Brooklyn’de olması bir tesadüf değil. ABD dindar Yahudiliğinin bir anlamda merkezi sayılan New York’un Brooklyn semtinde önemli bir dindar nüfus yaşıyor. Müze diğer Holokost müzelerinin aksine; soykırım felaketinin inanç ve kurtuluş perspektifini öne çıkarıyor.

Bu anlamda müze bölgede yaşayan dindar Yahudi nesillere, dedelerinin nasıl yaşadıklarını ve nasıl dua ettiklerini anlatıyor.