Holokost’un tanığı ve yazarı Aharon Appelfeld 85 yaşında hayata veda etti

Bir Holokost kurtulanı olan ve yazdığı 45 kitapta Holokost’u yaşayan neslin, çağın en büyük katliamından nasıl etkilendiğini romanlarındaki kurgu karakterlerle anlatan Aharon Appelfeld, 86 yaşında hayata veda etti.

Dünya
5 Ocak 2018 Cuma

2. Dünya Savaşında Nazilerin elinde  Yahudi bir çocuk esir, Kızıl orduda nefer, savaştan sonra İsrail’in kurtuluş savaşlarında asker olan Appelfeld’in; romanlarındaki kurgu karakterler de yazarın hayat profiline benzer bir zaman döngüsü içindedir.

Appelfeld   1975’de Brenner Ödülü,  1979’da Bialik, 1983’te ise iki defa Başbakanlık Edebiyat ile İsrail’in en büyük Edebiyat  ödülü Israel Prize’ı kazanmıştı.

İlk adı Ervin olan ve bugünkü Ukrayna toprakları olan  Romanya Krallığı’nda doğan, Appelfeld daha 8 yaşında iken annesi Naziler tarafından katledilmiş ve  babası ile çalışma kampına gönderilmiş.  Kampta babasından ayrılan ve daha sonra kaçmayı başaran Appelfeld, iki yıl ormanlarda bir grup hırsız ile yaşadıktan sonra bir süre de bir fahişenin evinde saklanmış.  Savaşın sonlarında Nazilere karşı savaşan Kızıl Orduya çocuk denecek yaşta katılan Appelfeld, 1946’da Filistin’e göç etmiş.

1957 yılında Yahudi Ajansının savaş kurtulanları  listesinde babasının adını gören ve yıllar sonra İsrail’de babası ile yeniden buluşan Appelfeld, İbranice ve Yidiş  edebiyat eğitimini Kudüs İbrani Üniversitesinde tamamlamıştı.

1979 Yılına kadar Ben Gurion Üniversitesi’nde edebiyat dersleri veren Appelfeld’in son kitabı üç ay önce yayınlanmıştı.   Yazarın Tsili, Zor Bir Hayatın Hikayesi, Badenheim 1939, Demir Raylar kitapları Türkiye'de de YKY  tarafından yayınlanmıştı,