‘Görevin Ötesinde’ sergisi NŞKM’de açıldı

II. Dünya Savaşı yıllarında görevde yapan ve binlerce Yahudi’yi kamplara gitmekten kurtaran İspanyol dışişleri yetkililerinden oluşan bir grup diplomat, ‘Görevin Ötesinde’ Sergisi ile anıldı.

Toplum
4 Ocak 2018 Perşembe

İspanya Büyükelçiliği ve 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi işbirliği ile gerçekleştirilen sergi, 3 Ocak’ta Neve Şalom Kültür Merkezinde açıldı. Açılışa İspanya Konsolosluğu ve büyükelçiliğinden de diplomatlar katıldı. İspanya’nın Ankara Büyükelçisi Rafael Mendivil Peydro da sergi için İstanbul’daydı.

Büyükelçi, "Bu sergi, çok çok zor bir dönemde, hem Holokost öncesi hem de sırasında Yahudileri kurtarmak için hayatlarını riske atan İspanyol diplomatları anmamıza aracı oldu” derken İspanyol diplomatların savaş sırasında yaklaşık 8 bin Yahudi’nin hayatını kurtardığını belirtti.

Bianet’te açıklamalarda bulunan Büyükelçi Peydro, Türkiye'deki Yahudi topluluğu ile ilişkilerinin kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, "Burada onların evindeyiz. Müzenin desteği olmasa böyle bir sergiyi organize edemezdik. Özellikle bu gibi faaliyetlerde dirsek teması halindeyiz" dedi.

Sergi, Neve Şalom Kültür Merkezinde, 17 Ocak’a kadar ziyaret edilebilir.