ABD ve İsrail İran tehdidine karşı uzlaştı

İsrail Kanal 10 ve ABD siyasi haber ajansı Axios muhabiri olan Barak Ravid, ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı HR McMaster ve İsrail’den Meir Ben-Shabbat’ın liderliğindeki ekiplerin İran’dan potansiyel bir nükleer tehdidi engellemek için açık ve gizli planlar üzerinde anlaşma sağladığını bildirdi.

Dünya
4 Ocak 2018 Perşembe

Ortak hazırlanmış plan, İran’ın füze kalkınmasına, Suriye’deki askeri müdahalelerine, Hizbullah ve diğer terörist gruplara desteğine karşı koymayı amaçlıyor.

Amerikan ve İsrail ekipleri çalışma grupları oluşturarak, 2015 yılındaki İran nükleer anlaşmasını gözden geçirip, değiştirerek, Trump’ın ekim ayında ifade ettiği İran’a yönelik baskıyı artıracak bir strateji oluşturacak. Trump, 2015 anlaşması ve İran’a yönelik kısıtlamaların gevşemesinin doğru bir anlaşma olmadığı ve tekrar kısıtlamaların gündeme getirilmesi gerektiği konusuna değinmişti.

İsrail-ABD arasındaki İran hakkında yakın işbirliği yeni değil; ABD ve İsrail istihbarat ekiplerinin, Obama yönetiminin ilk yıllarında İran’ın nükleer programını sabote eden bir bilgisayar virüsü üzerinde işbirliği yaptıkları düşünülüyor. Ancak, 2013’ten sonra işbirliği, İsrail yetkililerine, gelişmekte olan İran anlaşmasını engellemeye yönelik sızıntıların ardında olduklarından şüphelenerek Obama yönetiminin resmi olarak brifingini durdurmasından sonra yavaşlamıştı.