Grafik sanatçısı Holokost’ta 350 çocuğu nasıl kurtardı

Amsterdam Holokost Müzesinde sergilenen savaş yıllarına ait Hollanda kimlikleri sayesinde 350 Yahudi çocuk ve sayısız Yahudi genç Nazi ölüm kampına gitmekten kurtulmuştu.

Dünya
3 Ocak 2018 Çarşamba

2. Dünya Savaşında Hollanda direniş örgütü için çalışan grafik sanatçısı Alice Cohn’un yarattığı sahte Hollanda kimlikleri, Alman Nazi işgal ordusunun kusursuz olarak tanımlanan kontrol sistemini aşmayı başarmıştı. Uzman bir sahte belge düzenleyicisi olan Cohn, Nazilerin Yahudi olmayan Hollanda vatandaşlarına verdiği bedava gıda ve seyahat imkanı gibi çeşitli avantajlar sağlayan evrakların mükemmel kopyalarını yapıyordu.

Söz konusu evraklar bugünlerde Amsterdam’daki  Hollanda Ulusal Holokost Müzesinde sergileniyor. 2000 yılında hayata veda eden Cohn, tüm kişisel arşivini ölmeden evvel müzeye bağışlamıştı.  Serginin bir amacı da Hollanda’nın Nazi kuvvetlerine direnişini sergilemek.   Müzeden yapılan açıklamada, söz konusu belgelerin sadece tarihe ışık tutmadığı,  aynı zamanda dünya Yahudiliğinde ‘Hollanda halkı Soykırım esnasında pasif davrandı’ şeklinde bilinen yanlış imajı da sileceği belirtildi.

Alice Cohn 1914 yılında Polonya’da doğdu. 1933 yılında Nazilerin iktidara gelmesi ile okulundan atılan genç Cohn, Berlin’e giderek grafik sanatları okudu. Nazi baskısının Berlin’i de sarması ile Cohn öğrenci vizesi Hollanda’ya sığındı.   Savaş sırasında grafik yeteneğini Hollanda direniş gruplarının hizmetine veren Cohn, yaptığı sahte kimlik ve yiyecek kuponları ile  onlarca hayatı korudu ve  kurtardı. Bunlardan 350’si Alman ölüm kamplarına gönderilmekten kurtarılan Yahudi çocuklardı.

Holokost’da neredeyse cemaatin tamamını teşkil eden 102 bin Hollanda Yahudi’si toplanarak Nazi Almanya’sı kontrolündeki  ölüm kamplarında katledildi.