İran’da halk sokaklarda: “Hamaney’e ölüm”

Bir zamanlar şah iktidarını sokak isyanı ile deviren halkın ağzında bu sefer bambaşka bir söylem var; “Hamaney’e ölüm, Hizbullah’a ölüm, İslami bir rejim istemiyoruz.”

Dünya
2 Ocak 2018 Salı

İran’da 2009’da da halk ekonomik güçlüklere isyan etmiş ve sokakları doldurmuş, ardından İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin bir dizi reformu uygulamaya koyması ile isyan durulmuştu. Ancak CNN’e konuşan İran siyaseti akademisyenleri bu seferki isyanın çok daha farklı olduğunu belirtiyor. Akademisyenler bu seferki halk hareketinin ciddi sonuçları olabileceğini ifade etti.

Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Ruhani sokaklardaki isyan için ABD ve İsrail’i suçladı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu basına yaptığı açıklamada Ruhani’nin suçlamalarını gülünç bulduğunu belirterek şunları ifade etti: “Özgürlük ve adalet arayışlarında İran halkına başarılar dilerim.”

 

ABD Başkanı Donald Trump da paylaştığı Twitter mesajında “Cesur İranlılar sokakları dolduruyorlar, özgürlük ve adalet arıyorlar.   On yıllardır kendilerinden esirgenen insani hakların peşindeler. İran her yıl milyarlarca doları halkı için değil, nefret için harcıyor” dedi.

İran’da son beş günde sokak gösterilerinde polisin müdahalesi sonucu 12 kişinin öldüğü bildirildi.