Trump: “Ortadoğu için 7 trilyon dolar harcayarak akılsızlık ettik”

ABD Başkanı Trump, geçtiğimiz cuma günü paylaştığı bir tweet’te, artık finansal kaynakların yurtdışı harcamalar yerine ABD içinde kullanılmasının zamanının geldiğini söyledi.

Dünya
27 Aralık 2017 Çarşamba

Donald Trump paylaştığı tweet’inde, “Ortadoğu için akılsızca 7 trilyon dolar harcadıktan sonra, kendi ülkemizi yeniden inşa etmeye başlama zamanı geldi!” diye yazdı.

Söz konusu tweet Trump’ın ABD yönetiminin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması sonrasında BM Genel Kurulunda kararın oy çokluğuyla kınanması ile sonuçlanan oylamadan sonra atıldı.

Trump, oylama öncesinde tehditkâr bir uyarıda bulunmuş ve ABD’nin mali yardımda bulunduğu ülkelerin BM Genel Kurulunda ABD karşıtı oy kullanması durumunda cezalandırılabileceğini, yardımların kesilebileceğini söylemişti. Trump, daha önce de bazı ülkelerin yüzlerce ve hatta milyarlarca dolar yardım aldığını ve sonra da ABD’ye karşı oy kullandıklarını da belirtmişti. Bu konuyla ilgili tweet’inde de “Bu oyları takip ediyoruz. Bize karşı oy kullansınlar bakalım. Biz de bu sayede yüksek oranda tasarruf etmiş oluruz. Umurumuzda değil” diye yazmıştı.

Cuma günü Trump’ın attığı tweet’in doğrudan bu tehditle ilgisi olup olmadığı netlik kazanmadı.

Geçtiğimiz perşembe günü BM Genel Kurulunda yapılan oylamada 128 ülke BM kararını onaylayarak Trump’ın tehdidine kafa tuttu. Trump’ın tehdidini oylama öncesinde ABD’nin BM delegesi Nikki Haley de yaptığı konuşmada yinelemişti. Oylamada dokuz ülke karara karşı çıkarken, 35 ülke çekimser oy kullandı. 21 ülke ise oylamaya katılmadı.

Haley, oylamanın yapılmasından hemen önce söz konusu tehdidin tonunu sertleştirerek, yalnızca ABD’nin yabancı ülkelere yönelik yardımlarının değil, Birleşmiş Milletler’e ödediği yardımların da topun ağzında olduğunu söyledi. Haley, ABD’nin kendi egemenlik haklarını uygulamasından dolayı dışlandığı “bugünü hatırlayacağını” da sözlerine ekledi.

Oylamanın hemen sonrasında Washington’da ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert düzenlenen basın toplantısında, ABD’ye karşı oy kullanan ülkelere yapılacak yardımların kesilmesinin kaçınılmaz bir sonuç olmadığını dile getirdi.