Avusturya´nın yeni başbakanından antisemitizm mücadelesi sözü

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz göreve geldiği ilk konuşmasında antisemitizmin her şekli ile mücadelenin önceliği olacağını dile getirdi.

Dünya
26 Aralık 2017 Salı

31 yaşındaki Kurz'un koalisyonda göçmen karşıtı Özgürlük Partisi ile bir hükümet kurması bazı Yahudi grupların tepkisine neden olmuş, antisemitizmin artacağı endişelerini doğurmuştu.
Koalisyonda ortağı partinin başkanı ve yeni Başbakan Yardımcısı Heinz-Christian Strache kendi partisinin hiçbir antisemit söylem ve fiilde bulunmayacağını, bulunan üyelerin ise partiden ihraç edileceğini açıkladı.
Viyana'daki Yahudi cemaati, Kurz'u, Özgürlük Partisiyle kurulacak bir koalisyona direnmeye ve Strache'nin sözlerini bir ‘vitrin’ olarak nitelendirmeye çağırdı. Özgürlük Partisi, Ekim ayında yapılan genel seçimlerde Kurz'un merkezci OVP partisinin ardında ikinci oldu.
Kasım ayında yapılan, Almanya ve Avusturya'da 1938 yılında koordineli bir zulüm kampanyası ile Yahudilerin mülklerinin tahrip edilmesine yol açan Kristal Gece anısını yaşatmak ile ilgili oylamayı tek reddeden milletvekilleri Özgürlük Partisi üyeleriydi.