Budapeşte´de yeni kültür merkezi yerel Yahudi tarihini gün ışığına çıkartıyor

Budapeşte Yahudi Cemaati, şehrin Yahudilerin ilk yerleştikleri bölgelerindeki Yahudi tarihini ortaya çıkaracak bir kültür merkezi yaptı. Yeni merkez, bir etkinlikle kamuoyuna tanıtıldı.

Dünya
26 Aralık 2017 Salı

Yeni merkez 19. yüzyılda yaşamış Yahudi ailelerin evlerinin bir modeli. Merkezin gerekli otoritelerden alınacak izin sonrasında bir müzeye dönüştürülmesi düşünülüyor.

Binanın halen sahibi olan belediye birkaç yıl önce binayı restore ettirdi. Kültür merkezinin giriş katı, geçici birçok sergiye ev sahipliği yapacak. Şu anda merkezin ancak bazı odaları kullanıma açık.

Bina aynı zamanda bünyesinde Macar Yahudileri ile ilgili araştırma yapmak isteyenlerin başvuracağı ve belgelerin toplandığı, kataloglandığı ve değerlendirildiği bir kütüphane ve araştırma merkezi barındırıyor. 

Binanın üstü kapalı iç avlusunun ise konferanslar, sunumlar ve başka kültürel faaliyetler için kullanılması planlanıyor. Merkezde ayrıca her yaşta okul çocuklarına uygun müze mevcut.

Bu merkez Budapeşte’de 19. ve 20. yüzyılda Holokost öncesi yaşamış, asimile olmuş Yahudi toplumunun izlerinin sürülebileceği ilk ve tek yer. Yahudilerin dini kimliklerinin çok az göründüğü, Macar halkı gibi bir yaşam yaşadıklarının delillerini burada bulmak mümkün. Macaristan’ın başkentinde Yahudiler ayrıştırılmamıştı, gettolarda yaşamamışlardı. Tam aksine normal modern bir vatandaşın yaşamını yaşayan Yahudiler, Macar modern orta sınıfın birer modeliydiler.