Buzda Hanuka 2017

Türk Yahudi Toplumu sinagoglardan buz pistlerine Hanuka´yı böyle hatırladı...

Toplum
20 Aralık 2017 Çarşamba

Aşkenaz Cemaati Hahamı Rav Mendy Chitrik ve eşi Chaya’nın her yıl geleneksel olarak verdikleri Buzda Hanuka partisinin altıncısı, 17 Aralık Pazar günü Metro City İcessporto’da, Aşkenaz Kütüphanesi, bağışseverlerin desteği ve Leon Cibili’nin organizasyonu ile yine coşkuyla gerçekleşti. Hanuka partisine, aralarında Türk Yahudi Toplumu Başkanı İshak İbrahimzadeh ve farklı kurum yöneticilerinin bulunduğu, çoğunluğu çocuk, 400’den fazla davetli katıldı.

 Nazlı Doenyas

 

Hanuka partisinin dekorasyonu ile ilgili tüm detaylarla ilgilenen Leon Cibili, İcessporto’nun içinde yer alan buz pistinin duvarlarını gökkuşağı renklerinde yüzlerce balonla bayram sevincini ve coşkusunu başarılı bir şekilde yansıtacak şekilde düzenledi. Rengârenk balonlardan yapılmış ayrı bir hanukiya ise, buz pistine girer girmez karşıdaki duvarın büyük kısmını kaplayarak ortama cıvıl cıvıl bir hava verdi.

Çocuklar patenden yorulup içeri girdiklerinde onları farklı şekillerde düzenlenmiş renkli balonlar ve çocukların birlikte resim çektirdikleri Hanuka’nın sembollerinden dev şişme bir hanukiya ve dev bir Sevivon (Topaç) karşıladı. Çocuklara yönelik olarak planlanan etkinlikte çocuklar, onlar için özel olarak getirtilen hanukiya şeklinde mavi ve kırmızı ışıklarla yanan kolyeler hediye edilmesine çok sevindiler.

Hanuka On Ice Partisi’nin, aralarında falafel, humus, salata büfesi ve Hanuka’nın geleneksel tatlısı Sufganiyot’un da bulunduğu lezzetli ikramları La Casa Catering ve Leon Cibili tarafından her zaman olduğu gibi yine titizlikle hazırlanmıştı.

Poligon Reklamcılık’tan Gila Franses, davetin neşeli posterlerinin yapımını içtenlikle üstlenirken, gerek buz pistinde gerekse içerde ortama bayram havası veren tüm coşkulu ve neşeli müzikler, Mix Music ekibi tarafından sağlandı.

TYT Başkanı İshak İbrahimzadeh, buzları Hanuka ışıkları ile eritmek mesajını veren kısa bir konuşma yaptı. Hanuka On Ice partisinin mum yakma bölümünden önce, Rav Mendy, 5. mumun önemini kısaca anlattı. “Hanuka’nın 5. günü en karanlık gündür, çünkü Hanuka’nın Şabat’a hiç düşmeyen tek günü 5. günüdür. Bu da en karanlık zamanı bile iyiye doğru, aydınlığa doğru dönüştürebilme çabalarımızı simgeler. Dördüncü gece, hanukiya’daki mumların yarısı aydınlık, yarısı karanlıktı. Bu da bize Maimonides’in dediğini hatırlatır: her insanın ve dünyanın yarısı iyi, yarısı kötü olarak bir dengede duruyorsa, yapacağımız her iyi hareket terazinin iyilik ve ışık tarafının ağır basmasına ve dünyanın kaderinin de ebedi iyiye doğru değişmesine yol açacaktır. Ve ondan sonra 5. gece gelir, en karanlık gece. Ve bu karanlık gecede aydınlık olan mumlarımızın sayısı, karanlıkta kalan mumların sayısından daha fazladır. Bir mum, bir hareketin bile fark yaratma gücü vardır. Günlük hayattaki davranışlarımız, yerine getirdiğimiz mitsvalar, Tora öğrenmemiz ve bunları hayata geçirmemiz, terazinin ışık ve aydınlık tarafının ağır basmasına, dünyaya ebedi iyiliği ve Maşiah’ı getirmeye yardımcı olacaktır.”

 

GKD’de Hanuka bu kez çok daha anlamlıydı

Lizet Papo

Geçtiğimiz günlerde lokalini taşımak zorunda kalan Göztepe Kültür Derneği Hanuka Bayramını büyük bir coşku ile kutladı.

Her zaman olduğu gibi büyük bir aile olmanın sorumluluğunu ve keyfini taşıyan GKD gönüllüleri Hanuka Bayram’ında birlikte olmanın mutluluğunu yaşadılar. Türk Yahudi Toplumu Başkanı İsak İbrahimzadeh, Başkan Yardımcısı Jojo Nasi, Rav Yehuda Leon Adoni ve kurucu Başkan Lazar Aldiş’in de bulunduğu kutlamada söz alan GKD Başkanı Doğan Yıldız hiçbir zaman değişmeyecek GKD ruhunun en güzel örneğinin bu gece verildiğini vurguladı. Hanukiya’nın mumlarını yakmak üzere çağırılan İsak İbrahimzadeh, Jojo Nasi, Lazar Aldiş ve Rav Yeuda Leon Adoni bu güzel mitzva’yı gerçekleştirmek üzere çocukları sahneye aldılar. Daha sonra kurucu Başkan Lazar Aldiş ve Rav Yeuda Leon Adoni’ye GKD’nin temel atma töreninde çekilmiş olan fotoğrafları tablo olarak kendilerine sunuldu. Bu çok nostaljik kareler sahiplerini oldukça heyecanlandırdı. Şarkılar eşliğinde mezuza takma törenine geçildiğinde bu görev için de genç bir kız seçildi. Böylece çocukların ileriye daha sağlam adımlar atmaları için belleklerinde hoş bir anı bırakılmış oldu.

Doğan Yıldız bu konudaki düşüncelerini söyle sıraladı: ”Çağa ayak uydurmak, değişimden payını almak GKD için kaçınılmazdı. Binanın kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkılması ve bizim açımızdan bir sosyal dayanışma projesi haline gelmesi aynı zaman dilimine denk gelmekte. Ancak gençlerimiz için bir an önce toplanacakları bir mekân hazırlamak oldukça zor bir süreçti. Düşünülmesi gereken sadece gençlerin toplanması için gereken bir oda değil, aktivitelerini hazırlayabilecekleri, dans edebilecekleri, kültürel alanda gelişmek adına yaptıkları etkinlikleri gerçekleştirebilecekleri bir mekâna ulaşmak gerekiyordu. Tiyatro provalarının yapılabileceği, genç emeklilerin toplanabilecekleri, Minix Anaokulunun ziyaret edebilecekleri, hanımların rahatlıkla gelebilecekleri bir yere ihtiyaç vardı. Bu ve bunun gibi birçok etkinlik yarıda kalamazdı. 40 yılı aşkın bir süredir bir çok başkanın emek vererek bir yere getirmeyi başardıkları ve çıtayı her gün daha yukarı taşıyan GKD gönüllüleri için önemli olan GKD ruhunun daima yaşatılması idi. İşte bugün Hanuka Bayramında görüyoruz ki bizler çalışmayı sürdürdüğümüz müddetçe birlikte olmaya devam edeceğiz.”

 

 Golden Age Hanuka’yı Ortaköy’de kutladı

13 Aralık Çarşamba günü Golden Age Dostları, Hanuka Bayramını Ortaköy Sinagogunda kutladı. Golden Age Hanımları eşliğinde mekâna gelen katılımcılar kendileri için hazırlanan masalarda yerlerini aldı.

Ardından söz alan Golden Age Komisyonu Başkanı Sara Hazak, tüm katılımcıların Hanuka Bayramı’nı kutlayarak, Hahambaşı Rav İsak Haleva ile Rav Nafi Haleva’yı mikrofona davet etti.

Hahambaşı Rav Haleva, Hanuka Bayramının önemi ve geleneğin nasıl oluştuğu ile ilgili bir konuşma yaptı ve katılımcılar ile birlikte hanukiyalar yakıldı.

Zelda ve Hayim Aktel’in davetlisi olan katılımcılar kendileri için özenle hazırlanan öğlen yemeğini yedikten sonra Niso Kaston, Eran Şoef ve arkadaşlarının verdiği müzik ziyafetine şarkılar söyleyip alkışlarla eşlik ettiler. Günün sonunda ise özel Hanuka tatlısı sufganiyotlar ikram edildi.

 

ŞAAR AŞAMAYİM’de bayram coşkusu

Şaar Aşamayim Sinagogu, Hanuka Bayramını 18 Aralık Pazartesi gecesi kutladı. Sinagogda bir araya gelen yahidler Haham Akaal Rav İsak Alaluf tarafından okunan Arvit duasından sonra Hanuka mumlarını coşku dolu dua ve şarkılarla yaktı. Aşkan ailesi tarafından verilen seudayı takiben Rav İsak Alaluf tarafından “Tanrı’ya sevinçle ibadet etmek ve Hanuka Bayramı” konulu bir sohbet gerçekleştirildi. Tanrı’ya sevinç ve mutlulukla ibadet etmenin O’na ulaşmanın bir yolu olduğunu anlatan Rav Alaluf, her Hanuka gecesinde evlerimizin Tanrı’nın on üç merhamet özelliğinden biri ile bereketlendirildiğini anlattı.


Şişli’de çocuklarla Hanuka kutlaması

Her sene geleneksel olarak Şişli Beth İsrael Sinagogunda yapılan Talmud Tora çocuklarının Hanuka gösterisi 16 Aralık günü Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın katılımıyla gerçekleşti.

Tüm yahidlerin, anne ve babaların hazır oldukları ve ilgiyle izledikleri kutlama ile Hanuka Bayramının anlam ve önemi tekrardan vurgulanmış oldu.

Törenden önce sabah tüm dualar Talmud Tora çocukları tarafından okundu. Ardından Hanuka töreni gerçekleşti.

Şişli Talmud Tora Çocuk Korosu, Şef Doğan Mizrahi ile Hanuka şarkılarını seslendirdiler. Mordo Bahar ‘Sonsuzluğun Işığı’ adlı şiiri okudu. Şef Musa Hibahar önderliğinde Talmud Tora minikler grubundan Alya Tastasa’ın okuduğu ‘Tatlı Lokmalar’ adlı şiir büyük beğeni ile izlendi. Ardından Eran Levi Hanuka deraşasını sundu: “Hanuka mucizesinin kutlanması başka bir deyişle Hanuka Bayramı her yıl Yosef ile kardeşlerinin hayatının okunduğu peraşalara denk gelir. Hanuka’nın hikâyesini bilmeyenimiz yoktur. Bir gün için yetecek olan yağın sekiz gün boyunca menora’nın yanmasını sağlaması. Küçük bir grup olan Yahudi Makabilerin bütün Yunan İmparatorluğunu yenmesi. Hanuka mucizesinin oluşmasında iki etken vardı. Birincisi askeri zafer - ki bu zaferi sadece Amida duasında anımsarız. İkinci etken de yağ mucizesidir ki bu etken de bayrama damgasını vurmaktadır. Bu mucizenin esas amacı Tanrı’nın bizlere karşı olan sonsuz sevgisini göstermektir. Rabi Pam, Helen istilası altında zorla veya kendiliğinden asimile olan birçok Yahudi’nin, Makabilerin isyanı sırasında yeniden Yahudiliğe dönüş yaptıklarını bildirir. RaMBaM’a göre burada teşuva’nın gücünü de görmek mümkündür. Günahkâr bir insan Tanrı’dan uzak olabilir. Ancak teşuva yaptığı zaman hem Tanrı’ya yakınlaşır hem de O’nun sevgisini kazanır. Diğer bir benzerlik ise iki tarafta da mevcut olan Emuna’dır. Yosef’in her türlü ortam ve şartlar altında Tanrı’ya olan iman ve inancını hiçbir zaman kaybetmemesini sağlayan emuna’sı ile Makabiler’in imkânsızı başarmalarını sağlayan ortak EMUNA’ları. Hanuka mucizesi aslında bir yağ mucizesinden daha da fazla şeyler ifade eder. Bizlerin de burada, Aşem’in evi Bet- Akeneset’de, asla unutmaması gereken tek şey, tek bir mumun tüm dünyayı aydınlatabileceği gerçeğidir.”

Hahambaşı Rav İsak Haleva Hanuka’nın önemini paylaştı

‘Mumlar Konuşuyor’ adlı piyeste çocuklar etkili bir performans sergilediler. Talmud Tora Gençlik Korosunun seslendirdiği ‘El nekamot’ şarkısının ardından Hahambaşı Rav İsak Haleva yaptığı konuşmada Hanuka ışığının önemini vurguladı ve geleceğimizin ışığının çocuklar olduğunu, Talmud Tora çocuklarının da bizim yarınlarımızı temsil ettiğini belirtti.

UÖMO’da farklı bir Hanuka kutlaması

Ulus Özel Musevi Okulları Hanuka Bayramını coşkulu bir kalabalık ve eğlenceli etkinliklerle kutladı. Dünyanın farklı ülkelerindeki Hanuka kutlamalarını konu alan, özel bir senaryoyla sahne alan çocukların muhteşem performanslarının ardından parti  eğlenceli hanuka etkinlikleri ile devam etti. Etkinliğe yaklaşık 240 çocuk, 550 yetişkin katıldı.

Anaokulu ve ilkokul öğrencilerinin danslar,  şarkılar eşliğinde  Amerika, Polonya, Fas, Fransa ve İsveç gibi farklı ülkelerdeki  hanuka kutlamalarını sahnelediği gösteri Amram Oditoryumunun tamamını dolduran izleyicilerden büyük alkış aldı. Ekip olarak oyunun senaryosunu yazarken birçok farklı mesajlar vermek istediklerini ifade eden UÖMO idarecileri, “Bu yıl oyunumuzun ana mesajı 3000 yıldır farklı ülkelerde yaşayan, farklı kültürlerde büyüyen ve birbirlerinden uzakta yaşayan insanların aynı geleneği yaşatmasının mucizesiydi. Bizler de bu büyük hikayenin birer parçası olarak, hanukiyalarımızın ışığını nesilden nesilden aktarmaya çalışıyor ve bu ışığı her bir öğrencimizin içinde yakmaya çalışıyoruz. Onlar için en büyük dileğimiz, dünyanın neresinde olursa olsunlar, buradan aldıkları ışığın her birinin yolunu aydınlatmasıdır” diyerek UÖMO’da gelenekselleşen bayram kutlamalarının ileriki yıllarda da değişik konular ve etkinliklerle devam edeceğini belirttiler.

 

 Caddebostan Talmud Tora’da Hanuka ışığı

17 Aralık Pazar sabahı Caddebostan Sinagogu bir başka coşkuyla kapılarını açtı. Hanuka Bayramı’nı ve aynı zamanda Talmud Tora’nın eski adı ile Mahazike Tora’nın kuruluşunun 85. yılını kutlayan eski, yeni bütün Talmud Tora öğrencileri, Hanuka mumlarını herkesin katılımı ile bir kez daha yakmanın gururunu yaşadılar.

 Anet Pase

Kadıköy Hemdat İsrael Sinagogu Vakfı Başkanı Eli Arditi, Talmud Tora Caddebostan Başkanı Berta Banana ve gençler misafirleri kapıda karşıladı. Sinagog, yapılacak tören için beyaz çiçeklerle süslendi. Kiminin yanında torunu, kiminin yanında çocuklarının torunu vardı. Böylece üç dört nesil bir arada toplandı.

Vakıf Başkanı Eli Arditi adına konuşma yapan Moris Bardavit, gelecek günlerde tamamlanması beklenen projeler hakkında bilgi verdi. En önemlisi Kadıköy Vakfına ait Yeldeğirmeni’ndeki eski okulun renovasyon ve inşaat çalışması ardından tekrar eğitime kazandırılacağı idi. 2018 yılında Suadiye Minix Anaokulunun bu yeni binada öğretime başlayacağını ve Göztepe Kültür Derneği’nin de yeni binasında hizmet verebilmesi için çalışmaların hızla devam ettiği bilgisini aktardı. Ardından bir ağızdan ve tek yürekle Hahambaşı Rav İsak Haleva önderliğinde Hanuka mumları yakıldı.

Suadiye Minix Anaokulu öğrencileri, yılların eğitimcisi İzzet Bana yönetiminde kimği zaman Judeo Espanyol, kimi zaman da İngilizce şarkılar söylediler. Sonrasında söz alan Haham Akaal Rav Yeuda Leon Adoni, günün anlamını özetleyen bir konuşma yaptı. Sözlerine, “Mahazike Tora ilk olarak Zülfaris Sinagogunda kurulmuştur. Çocuklarımızın sinagoga gelmelerinin peşi sıra büyükler de onları izlemek için her zaman gelecekler, bugün gibi bayramlarımız hep sevinçle kutlanacaktır” dedi. Tora’dan örneklerle süslediği konuşmasında, bilginin ve öğrenmenin önemini vurguladı. Konuşmanın ardından Talmud Tora perküsyon ekibi küçük bir konser verdi.

Dinleti sonrasında Talmud Tora Caddebostan Başkanı Berta Banana adına Treysi Aşkın ve Yosi Cemal bir konuşma yaptılar. Talmud Tora’da ilkokul çağından başlayarak her yaştaki herkesi bilgiye davet ettiklerini, hep beraber eğlenerek, bayramlarımızı, Yahudi gelenek ve göreneklerimizi, kavramlarımızı, şarkılarımızı öğreneceklerini yinelediler.

Meri Chaban yönetimindeki Keren Şemeş Dans grubu farklı müzik tınıları ile modern, lirik, hip hop tarzı dans gösterilerini sundular. Günün devamında söz alan Türk Yahudi Toplumu Başkanı İsak İbrahimzadeh bugüne katılmaktan, çocuklarla beraber olmaktan duyduğu memnuniyeti belirtti. Tora içinde verilen derslerle, Hanuka’nın ışığının bir mucize olduğunun öğretildiği,  asıl mucizenin de çocukların hayal kurma güçlerinin olduğunu belirtti. Başkan olduğu yıllar içinde çocukların büyüdüğünü, yeni çocukların geldiğini, anne babaların büyükanne ve büyükbaba olarak katıldıklarını gözlemlemekten aldığı hazza değindi. Eğitimcilere, çocukları ile törene katılan annelere teşekkür etti. 

Hahambaşı Rav İsak Haleva da Hanuka’da gerçekleşen mucizenin önemini hatırlattı. Her yıl çoğalarak kutlanacak bayram günleri diledi. Bütün Yahudi Toplumu’nun bayramını yeniden kutladı. Caddebostan Sinagogu Hazanı Yasef Biçim’in okuduğu Anoten duasının ardından tüm misafirler, ikram edilen geleneksel Hanuka tatlısı sufganiyotlarını yiyerek iyi dileklerle  keyifle günü bitirdiler.