Mayim Bialik’in Hanuka videosu 10 milyon kez izlendi

‘Big Bang Theory’ dizisinde Dr. Amy Fowler rolündeki Mayim Bialik’in Hanuka videosu 10 milyon tık aldı.

Kültür
20 Aralık 2017 Çarşamba

Hanuka için özel takılar taktığı Facebook videosunda Mayim Bialik Hanuka hakkında bilinmesi gerekenleri esprili bir dille aktarırken yanlış bilinenleri de tek tek yıkıyor. Bialik özellikle Yahudi olmayan hayranları için hazırladığı videoda Işıklar Bayramı ile ilgili altı noktaya değiniyor.

İlk olarak Hanuka’nın Yahudi Noel’i sanılmasından yola çıkan Bialik, Noel’de Hz. İsa’nın doğumunun kutladığını ve Hıristiyanlık için en önemli bayram olduğunu, öte yandan Hanuka’nın MÖ 167’de Makabiler denen bir Yahudi grubun Yunanlıları yenmesinin hikâyesini anlattığını, bu hikâyenin Eski Ahit’de geçmediğini ve Makabilerin kitabından bildiğimizi belirtiyor. Bialik, mucize kısmının ise bir gece yanması beklenen yağın sekiz gece yanması olduğunu, hikâyenin ana fikrinin de bir kişinin dini özgürlükleri için hayatını kaybetmeye hazır olması olduğunu dile getiriyor.

Diğer bir yanlış bilginin ‘Hanuka’nın büyük bir bayram olduğunun sanılması’ diyen Bailik, Hanuka’yı beş bayramdan -Pesah, Roş Aşana, Kipur, Sukot ve Şavuot- ayırırken Hanuka’da araba kullanılabileceğini ve çalışabileceğini ekliyor.

“Hanuka demek sekiz gece boyunca hediye demek” algısını da yıkan Bialik, dreidel’lardan yapılma kolyesini göstererek, istenirse hediyelerin alınabileceğini ama asıl önemli konunun karanlıkta aydınlığı bulmak, zulümle mücadele etmek ve inançlar için savaşmak olduğunu anlatıyor.

Yahudilerin bu bayramda sekiz gün boyunca sağlıksız yemekler yediği gerçeğini kabul eden Bialik, bayramın yağ ile ilgisi olmasından dolayı bol bol kızartma yendiğini belirtiyor ve kendi evlerinde patates kreplerini en çok ketçap ile tükettiğini atlamazken, reçelli sufganiyotlardan bahsetmeyi de unutmuyor. Sekiz gün boyunca dreidel denen topaçlarla oynandığının doğru olduğunu söyleyen Bialik, her akşam menora yakıldığını söyledikten sonra hemen izleyiciyi ters köşeye yatırıyor. Hanuka için yakılan özel şamdanın adının hanukiya olduğunu belirtiyor. Menora’nın yedi kollu, hanukiya’nın ise dokuz kollu şamdan olduğunu açıklayıp, nasıl yakılması gerektiğini de öğretiyor.  

9,5 milyon kez izlenen videonun altına gelen yorumlardan özellikle Yahudi olmayan takipçilerin bilgi alabildikleri için memnuniyeti anlaşılıyordu.

Mayim Bialik Yahudi kimliğini ilk kez öne çıkarmıyor. 2015’te Bialik, Big Bang Thoery’nin çekimlerinde Yahudi olsun olmasın tüm ekiple hanukiya yakmıştı.