Auschwitz’den kaçmayı başaran Polonyalı 98 yaşında hayata veda etti

Nazi Almanya’sının en korkunç ölüm kampı Auschwitz’den SS askeri üniforması ile bir kamyon içinde kaçmayı başaran Kazimierz Piechowski, geçtiğimiz cumartesi günü Polonya Gdansk’taki evinde 98 yaşında hayata veda etti.

Dünya
19 Aralık 2017 Salı

Yahudi olmayan Piechowski, dört arkadaşı ile Nazilerin seçkin askerlerine ait üniformalar ve bir kamyon çalarak Auschwitz’in kapısından askeri personel olarak geçmişti.

Savaşta yaklaşık 1,1 milyon kişinin katledildiği Auschwitz’den kaçmayı başaran dört mahkum daha sonra kampta yapılanları Polonya Direniş Ordusunun yetkililerine anlatmış ve savaş sırasında dünya ilk defa insanlık suçlarından haberdar olmuştu.

Ünlü kaçış macerası 2007 yılında Polonyalı Yönetmen Marek Pawlowski tarafından beyaz perdeye yansıtılmış, filmde Piechowski de arka planda olayları anlatan sıfatı ile küçük bir rol almıştı. Yahudi olduğu için değil, siyasi suçlu olduğu için Naziler tarafından Auschwitz’e gönderilen Piechowski kaçtıktan sonra Polonya Direniş Ordusu saflarında Nazilerle savaşmıştı. Savaştan sonra komünist dönemde de Sovyet destekçisi rejim tarafından 10 yıl hapse atılan Piechowski, daha sonra mühendis olarak çalışıp emekli olmuştu.

Emekliliğinde dünyayı gezmeyi seçen Piechowski hatıraları ile ilgili de iki kitap yazdı.