Putin Rus kuvvetlerine ‘Suriye’den çekilin’ emrini verdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye ziyareti öncesi Suriye’de askeri üssü ziyaret etti; Rus ordusuna Suriye’den çekilme emri verdi.

Dünya
11 Aralık 2017 Pazartesi

Putin Latakia’da bulunan Hmeymim üssünde Rus kuvvetlerinin Suriye’deki görevinin başarı ile sona erdiğini açıkladığı sırada, Moskova’dan basına yansıyan haberlerde Putin’in orduya Suriye’den çekilme emri verdiği haberi yansıdı.   Putin üste Rus askerlerine karşı bir konuşma yaptı ve Beşar Esad ile görüştü. Putin konuşmasında şunları belirtti: “Suriye’de silahlı eşkıyalar ile olan mücadele bitmiştir. Rus kuvvetlerinin müdahalesinin amacı sadece söz konusu tehdidi ortadan kaldırmaktı ve bu görev başarı ile tamamlanmıştır.

 Hepinizi kutlarım.”

Putin, Rus devlet televizyonlarının da naklen yayınladığı konuşmasında ayrıca, teröristlerin yeniden ortaya çıkması durumunda yine müdahale edeceğini ancak bu sefer görülmemiş bir kuvvetle cevap verileceğini söylemekten de kaçınmadı.   Rusya’nın son yıllarda yaptığı en büyük askeri müdahalesi olan Suriye harekatı 2015’te hava desteği ile başlamış ve bir anda Esad’ın aleyhine dönmüş olan iç savaşın gidişatını değiştirerek, Şam’ın kısa zamanda tüm ülkede tekrar kontrolü ele geçirmesini sağlamıştı.