Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Da Vinci’nin tablosunu aldı

Suudi Arabistan’ın çok yakında Kral olacak Veliaht Prensi Muhammet Bin Salman, 450 milyon dolara Leonardo Da Vinci’nin İsa Peygamber tablosunu satın almış.

Dünya
8 Aralık 2017 Cuma

Fiyatı ile rekorlara imza atan, resmi bir müzeye ait olmayan ve özel olarak bir müzayede satılan tek Da Vinci Tablosu olan eser, gizli alıcının ortaya çıkması ile bir kez daha dünya manşetlerini meşgul etti.

Geçtiğimiz perşembe günü düzenlenen müzayedede tabloya en yüksek fiyatı veren görünürdeki kişi, medyada adına zor rastlanan Suudi Prens Bader Bin Abdullah idi. Ancak Amerikan istihbarat birimlerinin medyaya sızdırdığı bilgiye göre, Bin Abdullah sadece bir aracı idi, gerçekte 450 milyon doları tabloya ödeyen kişi Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammet Bin Salman idi.  The Louve Abu Dabi kuruluşu bu hafta yaptığı açıklamada söz konusu tablonun açılacak yeni bir müzede sergileneceğini duyurdu.  

Fiyatı ile rekorlara imza atan tablonun Suudi Arabistan Veliahttı tarafından alınması Batı basınında farklı yorumlara da yol açıyor. Veliaht Prens Bin Salman’ın ülkesinde mali  yolsuzluklarla savaşırken, Da Vinci’nin tablosunu rekor bir etiketle alması bir yandan dikkat çekerken, diğer yandan, konservatif Müslüman ülkenin bir tablo alması,  üstelik İsa’yı resmeden tabloya 450 milyon dolar ödemesi büyük bir değişime de işaret ediyor olabilir.   

Leonardo Da Vinci bilime ve sanata yaptığı katkılar ile Avrupa’nın karanlıktan aydınlığa çıktığı Rönesans’ın en ünlü bilgelerindendi.