Polonya’da inşaat sahasında insan kalıntıları bulundu

Polonya’nın Varşova şehrini besleyecek yeni bir elektrik santralı için toprağı kazan işçiler insan kemikleri ile karşılaştılar. Kazılan inşaat sahası bölgedeki Yahudi mezarlığının çitlerinin hemen yanında bulunuyor.

Dünya
7 Aralık 2017 Perşembe

Polonya’nın Baş Hahamı Michael Schudrich basına yaptığı açıklamada, olayı makama geldiği 17 yıldan beri gördüğü en büyük dini saygısızlık olarak niteledi.

Schudrich, “Böyle bir rezilliğin bugünkü demokratik ve özgür Polonya’da olması kabul edilebilir bir olay değil” dedi.  Doğu Polonya’da kalan Siemiatycze Kasabası Belediye Başkanı Piotr Siniakowicz de  yerel basına yaptığı açıklamada, bulunan kemiklere gerekli saygının gösterilerek geleneklere uygun gömüleceğini belirtti.

Siniakowicz  ayrıca, Rav Schudrich’in açıklamasını çok sert bulduğunu ifade etti. Siniakowicz, Belediye’nin mezarlığa gerekli saygıyı her zaman gösterdiğine dikkat çekti.

Olay üzerine Polonya devlet otoritesi ve Yahudi cemaati yaptıkları açıklamalarda ortak çalışarak ortaya çıkan problemi çözeceklerini belirtti.  Belediyeye ait olmayan arazide bulunan kemikler, Yahudi mezarlıklarına gömülmek üzere toplanarak hahamların oluşturduğu bir komisyona teslim edildi.