ABD’nin elçiliği Kudüs’e taşıma ihtimali Arapları ayağa kaldırdı

Ürdün ve Mısır uyarı mesajları yayınlayarak ABD’nin Kudüs’ü resmen İsrail’in başkenti saymasının bölgede şiddeti arttıracağını iddia etti.

Dünya
4 Aralık 2017 Pazartesi

Geçtiğimiz hafta Washington çevrelerinden yayılan haberlerde, Başkan Donald Trump’ın çok yakında Kudüs’ü İsrail’in resmi başkenti olarak onaylayacağı belirtilmişti.

Haber, Ürdün ve Mısır dışişleri  tarafından büyük tepki ile karşılandı.

Mısır ve Ürdün’ün dışişleri, kararın, İsrail-Filistin barış görüşmelerinin yeniden başlatılması için çalışılan bu günlerde, Müslüman alemine  son derece olumsuz bir etkisi olacağını iddia etti.  Arap Birliği Genel Sekreteri  Ahmed Aboul Gheit de açıklamasında, ABD’nin söz konusu politika değişikliğinin Ortadoğu’da yaratacağı tehlikelere dikkat çekti.  Gheit konu hakkında, “Böyle bir kararın şimdi verilmesi büyük bir şansızlıktır. Bu durum Ortadoğu barışına büyük bir tehdit oluşturacaktır” ifadesini kullandı. 

Öte yandan New York Times’a ulaşan bir son dakika haberinde, Suudi Veliaht Prens Muhammed Bin Salman’ın, Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas ile görüştüğü, potansiyel Filistin Devleti için Abu Deis’i başkent olarak seçmesini tavsiye ettiği belirtildi.

Abu Deis, Kudüs’e komşu olan ve Filistin Yönetiminin binalarını  bulunduğu kasaba.