Alman adaleti 96 yaşındaki eski SS subayını hapse girmeye elverişli buldu

Auschwitz’in muhasebecisi olarak bilinen ve savaş sırasında görevi ölüm kamplarında katledilen Yahudilerden ele geçirilen malların sayılması-sınıflandırılması olan Nazi subayı Oskar Groening, ileri yaşına rağmen hapse girmeye uygun bulundu.

Dünya
30 Kasım 2017 Perşembe

Auschwitz’in muhasebecisi olarak bilinen ve savaş sırasında görevi  ölüm kamplarında katledilen Yahudilerden ele geçirilen malların sayılması-sınıflandırılması olan Nazi subayı   Oskar Groening, ileri yaşına rağmen hapse girmeye uygun bulundu. 

Kuzey Almanya’da bulunan Celle kasabasının mahkemesi, çarşamba günü yaptığı oturumda, 2015’te verilen mahkumiyet kararını bir kez daha onaylayarak, savunmanın ‘cezanın ertelenmesi talebini’ reddetti.  2015 yılında kanun önüne çıkartılan Oskar Groening, Auschwitz’teki görevi nedeniyle, 300 bin kişinin katledilmesine yataklık yapmaktan 5 yıl hapse mahkum olmuştu.  Kararın açıklanmasından sonra, savunma makamı sanığın 94 yaşında olmasını ileri sürerek cezanın ertelenmesini talep etmişti.

Celle kasabasının yüksek mahkeme kararında şu ifadeler kullanıldı: “Yerel Yüksek Mahkeme uzman görüşlerine başvurmuş ve sanığın ileri yaşına rağmen hapse girebileceğine karar vermiştir.” Mahkeme kararında ayrıca, hapis hayatının, sanığın Alman Anayasasına göre  temel hakları olan, yaşama ve sağlık hakkını  sınırlamayacağı, kendisine yaşına özel bir bakım yapılacağını da belirtti.