Rapor: Başkan Trump, Kudüs’ü çok yakında İsrail’in başkenti olarak onaylayacak

Yedioth Aharonot gazetesinin ABD’de ismi saklı kaynaklardan öğrendiğine göre, Başkan Donald Trump çok yakında İsrail’in başkentinin Kudüs olduğunu resmen kabul edecek ve ABD elçiliği Kudüs’e taşınacak.

Dünya
30 Kasım 2017 Perşembe

Başkan Yardımcısı Mike Pence’in “Trump seçimde verdiği sözü tutmak, elçiliği Kudüs’e taşımak için gereken hazırlıkları yapıyor” açıklamasından iki gün sonra Washington’da siyasi çevrelere düşen haberlerde söz konusu açıklamaya günler kaldığı belirtiliyor.

İsrail’e ulaşan haberlere göre, Başkan’ın bu hareketinin arkasında aynı zamanda ABD iç siyasetinin de rolü var. Başta Cumhuriyetçi Partinin yönetimi olmak üzere, Evanjelist Hıristiyan çevrelerden gelen büyük baskı da Trump yönetiminin Kudüs politikasını değiştirmesine yol açtı.

Şimdi Trump ve danışmanları 1995’te Kongre’den geçen ve İsrail’in başkentini onaylayan kanunu bir  kez daha ertelememek için teknik bir çözüm arıyorlar.

Aslında, elçiliğin Kudüs’e taşınması konusu, ABD Senatosunca 93 lehte, 5 aleyhte; Temsilciler Meclisince 374 lehte, 37 aleyhte yani yüzde 90’ın üzerinde bir çoğunlukla 24 Ekim 1995 tarihinde kabul edilmişti. Tasarı, devrin Başkanı Bill Clinton tarafından ne veto edilmiş ne de imzalanmış olduğundan 8 Kasım 1995 tarihinde usulen kanunlaşmıştı. Bu kanun ‘1995 Kudüs Büyükelçilik Yasası / Jerusalem Embassy Act of 1995’ olarak anılıyor.

Kanun metninin ‘Başkanlık Ayrıcalığı / Presidential Waiver’ başlıklı yedinci bölümünde ABD başkanının ülkenin ulusal güvenlik çıkarlarının korunması bağlamında söz konusu kanunun uygulamasını altı ay için askıya alabileceği ve bu altı aylık sürenin yenilenebileceği kayda alınmıştı.

O günden bu güne Oval Ofise gelen tüm başkanlar her altı ayda bir başkanlık yetkisi ile kanunun uygulanmasını geçici olarak erteliyorlardı.