İsrail’den obeziteye çözüm

Yalnızca ABD’de yılda 400 milyar dolara mal olan obezite tedavisi için İsrail’den yağları eriten enjeksiyon çözümü geldi.

Kültür
29 Kasım 2017 Çarşamba

Kudüs merkezli İsrailli start-up şirketi Raziel, yağ hücrelerini eriten ve yok eden bir enjeksiyon geliştirdi. Dünya Obezite Federasyonu 2025 yılında dünyanın nüfusunun üçte birinin obez olacağı tahmininde bulunuyor. ABD bu istatistiğe 2014 yılında ulaştı.

Raziel Therapeutics CEO’su Alon Bloomenfeld, ilaçlarının önce yağ hücrelerini yok ettiklerini, daha sonra yeni hücrelerin oluşmasını engellediğini, bunu da yağ hücrelerinin ürettiği serbest yağ asitlerinin ısıtarak eksiltmek ve dolayısıyla yağ dokusunu da azaltmak şeklinde yaptıklarını belirtti. İlacın etkisinin botoks gibi altı ay kadar sürdüğünü belirten Bloomenfeld ilacın faz iki denemesine geçmek üzere olduklarını açıkladı. İlk klinik deneylerin sonuçlarına göre vücudun belli bir yerine yapılan bir enjeksiyonda yağ dokusunda yüzde 30 ila 50 azalma görüldü. Yağ aldırma ameliyatlarında belli bir süre sonra sorunun geri geldiği görülürken, bu ilacın yeme ve egzersiz alışkanlıklarıyla ilgisi olmadığının altı çiziliyor.

Start-up’ın arkasında beyin Kudüs’teki İbrani Üniversitesi Hadassa Tıp Merkezinden Prof. Shmuel Ben-Sasson. Ben-Sasson daha önce kanser ilaçları, böbrek hastalıkları ilaçları ve büyüme hormonuyla ilgili ilaçların gelişmesinde rol almıştı.