Sina´daki cami saldırısı sonrası İsrail´den Mısır´a tam destek

İsrail, 27’sinin çocuk olduğu ve en az 305 kişinin öldürüldüğü Mısır’daki camiye yapılan saldırıyı ‘korkunç ve alçakça’ diye nitelendirerek kınadı.

Dünya
29 Kasım 2017 Çarşamba

İsrail Başbakanlık Ofisi Mısır’daki saldırı ile ilgili açıklamasında, “İsrail, Ariş kenti yakınlarındaki camiye yapılan korkunç ve alçak terör saldırısını şiddetle kınıyor ve İsrail milleti adına Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’ye, Mısır ulusuna ve tüm kurbanların ailelerine başsağlığı diliyoruz... İsrail yaralıların çabuk iyileşmelerini diliyor... Eğer tüm uluslar beraber çalışırsa terörü alt edebiliriz” ifadelerine yer verdi.

İsrail Devlet Başkanı Reuven Rivlin de saldırıyı ‘şeytanlık’ diyerek kınadı ve şöyle konuştu: “Dün 300’den fazla insan öldürüldü; erkek, kadın ve çocuklar kuzey Sina’daki bir camide saldırıya uğradılar... İnsanlara dua sırasında saldırmak, yakınlaşma ve lütuf buldukları bir sırada saldırmak, tam bir şeytanlıktır... Kalbimiz ve dualarımız ailelerin ve Mısır milletinin yanındadır.”

İsrailli bakanlar da saldırıyı sosyal medyada kınadı. Ulaştırma ve İstihbarat Bakanı Yisrael Katz (Likud) twitter’da, “Sina’daki camide yapılan terör saldırısında öldürülen düzinelerce insanların ailelerine başsağlığı dileriz... Yahudi ulusu, Mısır, bölgedeki diğer ülkeler ve uluslararası arena ile radikal İslam terörüne karşı omuz omuza duracaktır” paylaşımını yaptı. Katz ayrıca İbranice yazdığı açıklamada, “Radikal İslam fark gözetmeksizin saldırıyor ve Müslümanları da öldürüyor. İran’ın Şii terörizmine ve İslam ulusunun Sünni terörüne karşı bölgesel bir cephe oluşturma zamanıdır” şeklinde belirtti.

Eğitim Bakanı Naftali Bennett de (Yahudi Evi) başsağlığı diledi ve şöyle konuştu: “Canice yapılan terör saldırısı etrafımızda yeni bir dünya düzeninin oluştuğunun kanıtıdır: Bir yandan terör destekçileri İran ve DAEŞ ve diğer yandan insanlığın yanında olanların ayırt edildiği bir dünya düzenidir bu.”

Ayrıca Cuma günü, Tel Aviv Belediye binasının ön tarafında ışıklandırmayla Mısır bayrağı görüntülendi.

Bu bina daha önceki terör saldırılarında da farklı ülkelerin bayraklarıyla ışıklandırılmıştı, ancak bu uygulama bir Arap ülkesine (Mısır’a) daha önce sadece bir kez yapılmıştı: 29 Mısır Kıptisi Kahire yakınlarında silahlı saldırıda öldürüldüğü zaman Mısır bayrağının ışıklandırması gerçekleşmişti.