İtalyan Lazio, bu kez antisemit ‘sticker’ ile gündemde

Spor
29 Kasım 2017 Çarşamba

Lazio taraftarlarının uzun antisemit hareketler listesinin son halkasına geçen haftalarda yaşanan Anne Frank ‘sticker’ları eklendi. Lazio taraftarları tarafından stadyumda bırakılmış, sağa sola yapıştırılmış Anne Frank’ın Roma ve diğer rakip takım formalarını giyen fotoğrafları stadyum temizliği esnasında keşfedildi.

Olimpik Stadyumda Lazio’nun ‘Ultra’ taraftarlarının oturduğu kuzey bloklar, bir evvelki Cagliari maçında oyuncu Sassuolo’ya edilen ırkçı küfürler nedeniyle kapatılmıştı. Bu sebeple Lazio yönetimi güney tribününü Ultralara açmaya karar verdi. İşte sticker’lar da maçın ertesinde temizlikçiler tarafından Ultraların oturduğu bu tribünde bulundu.

İtalyan Futbol Federasyonu, konu hakkında soruşturma açtı. Lazio’ya saha kapama cezası gelmesinin yüksek ihtimal olduğu konuşuluyor.

İtalya Spor Bakanı Luca Lotti konu hakkında bir açıklama yaptı: “Bu konuyla alakalı herhangi bir bahane olamaz. Bu tür olaylar ‘eğer’siz, ‘ama’sız kınanmalıdır. Eminim bu işi yapanlar adalet karşısına çıkarılacak ve gerekli cezayı alacaklardır.”     

Bu antisemit olayın akabinde İtalyan Futbol Federasyonu sonraki haftalarda oynanacak her maç öncesi Anne Frank’ın Günlüğünden bir pasajın stadyumlarda okunmasına dair karar aldı. Kararın son yaşanan antisemit olayları protesto etmek ve Holokost’u hatırlamak amacıyla alındığı belirtildi. Federasyon,  “Bu kararı Holokost’u gençlerimize anlatmak ve topluma sporun güzel değerler ve bilinçler yarattığını hatırlatabilmek için alıyoruz” açıklamasını yaptı.

Bu arada olaya karışan 13 Lazio taraftarı tespit edildi ve her birine beşer yıl spor müsabakalarından men cezası verildi.