Avrupa’da kaşer ve helal et tehlike altında mı?

Avrupa’da Yahudi ve Müslümanlarca geleneksel olarak yapılan et kesimlerinin son çıkan regülasyonlarla sıkı kontrol altına alınmasının kaşer ve helal etin satışlarını düşürdüğü iddia edildi.

Dünya
28 Kasım 2017 Salı

Fransa’nın en büyük kaşer kasaplarından Jerry Levy, JTA’ya yaptığı açıklamada, yasakların ve Yahudi nüfusunun başka ülkelere göçünün kaşer et satışlarını olumsuz  etkilediğini belirtti.

1977’de Cezayir’den Fransa’ya göç eden ve nesillerdir kasaplık işinde olan Levy ailesi, ilk dükkanlarını açtıklarında ülkedeki büyük potansiyeli görmüştü. Fransa’da  binlerce Cezayir asıllı Yahudi’nin yaşıyor olması ve alıştıkları tarzda gurme bir kasabın Fransa’da varlığı, Levy ailesine büyük avantajlar sağlamış, şube sayıları artmıştı.

Ancak Batı Avrupa’daki diğer birçok  kaşer kasap gibi Baba Levy, 17 yaşındaki oğlunun kasaplık mesleğini kaşer standardında  sürdürebileceğinden endişeli.

Levy basına şunları belirtti: “Oğlum Maurice’in ticaret konusunda kendisini geliştirmesini, sadece kasaplıkla işi sınırlamamasını istiyorum. Gelecekte ne olur kim bilir? Tüm kaşer gurme kasapların bir nesil sonra geçmişin bir parçası olacağını düşünüyorum.

Kaşer kasaplar büyük marketlerin istilası ve kaşer etin ülkede kanunsuz ilan edilmesi sonucu gelecekte yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.”