İsrailli yerleşimci ve Arap nargileci nasıl beraber dans etti?

Batı Şeria hem Yahudiler için hem de Müslümanlar için kutsal mekanların olduğu bir bölge. Muhtemel Filistin devletinin yönetiminde olması planlanan bu bölgede yaşayan Yahudi yerleşimciler ile yerel Arap nüfusun zaman zaman karşı karşıya gelmesi bilinen bir gerçek.

Dünya
24 Kasım 2017 Cuma

Ancak çok farklı kültürlerden gelen iki toplum arasında bazen öyle köprüler kuruluyor ki, insanın geleceğe ilişkin umutlarına güç veriyor.

Geçtiğimiz günlerde Batı Şeria’da yerleşimci olarak yaşayan İsrailli şarkıcı Ezri Tubi, arabası ile Yitzhar kasabasındaki evine giderken bir nargile dükkanından gelen müzik dikkatini çekti.

Amatör olarak video çeken ve yerel halkın hayatını görüntülemeyi seven adam, Hassan adlı nargilecinin İsrail’in ünlü şarkıcısı Haim Moşe’nin müziği ile kendi kendine dans ettiğini görünce, arabasını park etti ve Arap komşusunun dükkanını ziyaret etti.

Hassan ve Tubi beraber oturdular muhabbet ettiler.

Hassan bir ara Tubi’ye “siz neden bize kasabanızdan taş atıyorsunuz?” şeklinde sorunca, Tubi de “esas siz bize taş atıyorsunuz, biz niye problem çıkaralım ki. Geçmişte Yahudiler senin dükkanından alış veriş yapıyordu sen burada ekmek parası kazanıyorsun” şeklinde cevap verdi.

Hassan sevdiği şarkıcıların CD’lerini çaldı ve Tubi ile  dans etti. Tubi, tüm görüşme  ve dansı da kaydederek internette yayınladı.  Hassan, Tubi’ye İsrailli şarkıcılar; Hayim Moşe ve Zhava Ben’i çok sevdiğini belirtti.   Tubi ve Hassan taş probleminden kimin sorumlu olduğu hakkında bir sonuca varamadı ama beraber müzik dinleyip dans etmeyi başardılar.  Tubi aynı zamanda Araplarla İsraillileri yakınlaştırmayı hedefleyen  Boomerang adlı bir kurumun da kurucusu.  Tubi’nin çektiği vidolar internette binlerce kişi tarafından izleniyor.