Kosova, Yahudi ABD kongre üyesi için neden pul bastırdı?

Eliot Engel, çoğunluğu Müslüman olan Kosovo’da adına pul çıkartılan ilk Yahudi ABD Temsilciler Meclisi üyesi oldu.

Dünya
23 Kasım 2017 Perşembe

New York’un Demokrat senatörünün 2 dolarlık posta pulunda resminin olma sebebi, 1999 yılında ABD ordusunun Kosova’ya müdahalesinin ardındaki kişilerden biri olması idi.

Engel liderliğindeki bir grup, Holokost Kurtulanı Elie Wiesel ve ABD toplumunu ileri gelenlerinin desteği ile, zamanın Clinton yönetimine baskı yaparak ABD’nin Kosova’ya müdahalesini sağlamıştı. 1999’da Kosova’da patlak veren iç savaş bir anda Sırp Lider Slovodan Milosevic’in ordusu tarafından Müslüman kıyımına dönüşünce, ABD ordusu müdahale ederek büyük bir insanlık trajedisini yarı yolda durdurmuştu.

Engel Pulu geçtiğimiz hafta Kosova’da yapılan bir törenle Kongre Üyesine sunuldu. Engel’in Kosovo’ya gelme sebebi sadece adına bastırılan pul değildi.

Engel’in ofisi ABD yardım örgütü MCC’nin Kosovo’ya 49 milyon dolarlık bir yardım fonu çıkmasına ön ayak olmuştu.  Engel basına yaptığı açıklamada duygularını söyle belirtti: “Benim için büyük bir onur. Diyebilirim ki,  ABD Kongresinde bugüne kadar yaptığım en manalı iş, Kosova-ABD ilişkilerini geliştirmek oldu.

Bu topraklarda yaşayan insanların daha mutlu ve refah içinde yaşamaları için bir şeyler yapmayı başardıysam ne mutlu bana.”