İsrail-Mısır dostluğunun 40. yılı kutlandı

İsrail-Arap savaşlarında Yahudi ülkesinin en büyük düşmanı Mısır, 40 yıl evvel İsrail’e barış yapan tek Arap ülkesi olmuştu.

Dünya
23 Kasım 2017 Perşembe

Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat 19 Kasım 1977 tarihinde İsrail’e tarihi bir ziyaret yapmış, İsrail ordusu bandosu tarihinde ilk kez Mısır Milli Marşını çalmıştı.

İsrail Devlet Başkanı Reuven Rivlin, Sedat’ın İsrail’e gelişinin 40 yılı dolayısı ile bir davet verdi. Mısır’ın İsrail Büyükelçisi  Hazem Khairat davetin en önemli konuğu idi.

Davette Rivlin ve Khairat birer konuşma yaptılar.

İsrail Devlet Başkanlığı resmi konutunda düzenlenen yemekte, “Sedat’ın hayalini gerçekleştirebildik mi?” şeklinde söze başlayan Büyükelçi Khairat şunları ifade etti: “Modern tarihin en uzun çatışmasına bir son verebildik mi? Sedat’ın hayalini gerçekleştirebildik mi? Eğer başaramadıysak Sedat’ın yolundan nasıl gideriz? Mısır herkesin dahil olduğu bir barış ortamını arzu etmektedir. Mısır, İsrail-Filistin barışını sağlamak için bu günlerde ortaya çıkan altın fırsatı en iyi şekilde kullanmak için elinden geleni yapacaktır.  Hem Ortadoğu’da hem de global olarak ortaya çıkan siyasi ve askeri çatışmalara rağmen barışı sağlamak medeniyetin beşiği Mısır’ın sorumluluğudur.”

İsrail Devlet Başkanı Reuven Rivlin de yaptığı konuşmada şunları belirtti: “Hem Sedat hem de Menahem Begin kendi halklarının gururunu taşıyarak  barış yaptılar. Her ikisi de geçmişin yaralarını üstlerinde taşıyorlardı. Her ikisinin de rüyası halklarına barış getirmek, İsrail-Arap savaşlarına son vermekti. Dolayısı ile bu ziyaret çok önemli ve tarihi idi. Dünyanın gözleri önünde iki büyük düşman  el sıkıştı ve dost oldu.”

Rivlin konuşmasında Sedat’ın ziyaret öncesi Mısır parlamentosuna yaptığı konuşmayı da hatırlattı. Sedat, ülkedeki radikallerin tüm muhalefetine rağmen İsrail’e gideceğini söylüyordu; “Barış için dünyanın sonuna bile giderim, hatta Kudüs’e bile.”