Trump’ın Rusya ile paylaştığı İsrail istihbaratı

Vanity Fair dergisi geçtiğimiz haziran ayında ABD Başkanı Donald Trump’ın Ruslarla paylaştığı ve İsrail istihbaratı ile Washington’u karşı karşıya getiren bilginin ne olduğunu açıkladı.

Dünya
23 Kasım 2017 Perşembe

Derginin bildirdiğine göre, şubat ayında İsrail özel birliği Sayeret Matkal, Suriye topraklarına sızarak özel laptop bombaları yapan bir terör hücresini ortaya çıkardı.

Söz konusu hücre üyeleri El Kaide’nin ünlü bomba uzmanı İbrahim El-Asiri’nin geliştirdiği yöntemi kullanarak, laptop pili şeklinde bombalar yapıyordu.  Söz konusu piller hem laptopu çalıştırıyor hem de X Ray cihazlarından pil olarak algılanıp geçebiliyordu.

Donald Trump, haziran ayında Ruslara söz konusu operasyonun ayrıntılarını verince, İsrail ile ABD istihbaratı arasında gerilim yaşanmıştı. Basına bilginin ne olduğu belirtilmemiş ancak Trump’ın Suriye ile müttefik olan Ruslara bu bilgiyi vermesinin Mossad ajanlarının hayatını tehlikeye attığı belirtilmişti.

ABC haber sitesinin ABD istihbaratından öğrendiğine göre, İsrailliler söz konusu hücrenin varlığını Suriye’nin uzak bir bölgesine yerleştirdikleri bir Mossad ajanı sayesinde öğrendi.   ABC ve Vanity Fair operasyonun detayları hakkında fazla bilgi elde edemedi. Gelen bilgilere göre Mossad ve Sayeret Matkal tarafından ortak yapılan operasyonda, İsrail’in elit birliğinin iki helikopterle Ürdün hava sahasından Suriye içlerine girdiği biliniyor. İsrail yapımı Yasur adlı helikopterlerle yere Suriye ordusuna aitmiş gibi boyanmış iki cip indiren askerlerin söz konusu hedefe yöneldiği basına sızan bilgiler arasında…