Bireysel yatırımcı 4.0

Son 20 yılda yaşanan teknolojik gelişmeler ile artık bilgi herkes için oldukça kolay ulaşılabilir hale geldi. Günümüzün yeni serüveni bilgiye sahip olmak değil bilgiyi doğru yorumlayabilmek. Peki, biz bireyler olarak bu bilgi çağını bireysel ekonominiz için ne kadar olumlu kullanabiliyoruz? Ben yeni bilgi çağının yatırım olanaklarının farkına varabilen bu kişilere Endüstri 4.0 devriminden esinlenerek ´´bireysel yatırımcı 4.0´´ diyorum. Bu yazıda bir kaç örnekle size bu kavramı açıklamaya çalışacağım.

Ekonomi
22 Kasım 2017 Çarşamba

Kadirhan Öztürk


Profesyonel yatırımcıların her zaman söylediği ve benim de katıldığım bir söz vardır. Derler ki “piyasada fırsatlar hiçbir zaman bitmez.” Çünkü bilimsel olarak, oluşan bir fırsat başka bir konuda geri kalmışlığı işaret eder ve o fırsatın gerçekleşmesi ardından, siz o fırsatı kaçırmış olsanız bile bir sonraki fırsata, yani önceki fırsatın sebep olduğu geri kalmışlığa yönelebilirsiniz. Biraz karışık gibi görünebilir ama inanın aslında dünya ekonomisindeki dalgalanmaları bile bir iki cümle içinde açıklayan altın değerinde bir tanım.

Herkesin bildiği ancak yine herkesin farklı yorumladığı bilgilerden devam edelim öyleyse. Özellikle son 3-4 yıldır elektrikli otomobillerin gelecekte şu an kullandığımız fosil yakıt kullanan otomobillerin yerine geçeceği haberlerini sanırım okumayan yoktur. Peki, geleceğin araçları olan elektrikli otomobillere ben kendi halinde olan bir insan olarak nasıl yatırım yapabilirim ki? Elektrikli araç üreten şirketlerin hisselerini almak ilk akla gelen seçenek olabilir. Ancak söylediğimiz gibi artık bilgi çağındayız ve hayat bizden daha detaylı analizler yapıp sonuçlar çıkarmamızı istiyor. Üstelik hemen tüm otomobil şirketleri kendi elektrikleri araçlarını üretiyor. Bir adım ileri gidelim ve bu elektrikli araçlarda kullanılan en önemli unsurların ne olduğuna bakalım. Kısa süreli bir google search’ten sonra görüyoruz ki bataryalarda kullanılan lityum maddesi sıkça karşımıza çıkıyor. Evet, doğru hatırlıyorsunuz aynı zamanda cep telefonunuzun bataryası üzerinde de gördüğünüz ismini belki de hayal meyal hatırladığınız bir madde. Yaklaşık 10 dakikalık bir araştırmanın ardından lityumun elektrikli araçlar için olmazsa olmaz bir hammadde olduğunu ve elektrikli araba üretimi arttıkça bu maddeye olan talebin artacağını, lityum piller ile tatmin edici derecede uzun mesafeli yolculuklar yapılabileceğini okuyoruz. Yazının başında bahsettiğim fırsatların sınırsız olduğu söylemini hatırlayalım. Bu dakikadan itibaren önünüzde sınırsız yatırım seçeneği bulunurken ben size iki tanesinden bahsedeceğim. Lityum fiyatları son 3 yılda iki katından fazla değerlendi. Elektrikli araçlarla olan bilginizi bi adım öteye götürüp lityum üzerinden bir yatırım yaptığınızda elde ettiğiniz kazanç bu. Sadece 2-3 yılda belki de bir ömürlük bir getiri. Şimdi sizi bir adım daha ileri götürüp Avustralyalı bir maden şirketi olan AVZ Minerals ile tanıştırmak istiyorum. Bu dakikadan sonra şirketin performansı ne olur açıkçası hiçbir fikrim yok ancak son 1 yılda %1300 yükselen bir değeri var. Yanlış duymadınız %1300. Yani her dolarlık yatırımın karşılığı 130 dolar. Daha eskilere doğru gittikçe performansın 25 kata kadar arttığını görüyoruz.

Bu yazının ana konusu ne lityum piller ne elektrikli arabalar. Endüstri 4.0 devrimi de nasıl temelinde daha fazla katma değer yaratmaya dayanıyorsa, işte basit bir elektrikli araçların geleceği bilgisinden nasıl bir katma değer yaratılabileceğini göstermek istedim. Tıpkı bir ağacı kereste olarak satmak, işleyip mobilya olarak satmak ya da dünya mobilya modasına yön veren parçalar halinde satmak farklı katma değerler yaratıyorsa, günümüzün yatırımcısı da sahip olduğu bilgileri yorumlama ve katma değer yaratabilme gücü ile refahını kendisi belirleyecektir.

Yazıda bahsi geçen şirket üzerindeki fiyat hareketlerini https://www.bloomberg.com/quote/AVZ:AU adresinde grafik üzerinden inceleyebilirsiniz.

 

Burada yazılanlar bilgilendirme amaçlı olup yapılan yorumlar yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir.