Macron Arap liderler ve Netanyahu’yu Lübnan krizi ile ilgili bilgilendirdi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suudi Arabistan ve bazı diğer Arap ülkelerinin dışişleri bakanlarının pazar günü Kahire’de acil toplanarak İran ve Lübnan kökenli Şii ittifakı Hizbullah hakkında görüşmelerinin ardından, Netanyahu’yu bilgilendirdi.

Dünya
21 Kasım 2017 Salı

Arap Ligi Genel Sekreteri Ahmed Aboul Gheit, bakanlara Arap liderlerin konuyu aralarında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin de bulunduğu uluslararası kuruluşlarla görüşeceğini bildirse de görüşmede ne gibi tedbirler alınacağı konusuna değinmekten kaçındı. Gheit, “İran’ın tehditleri her sınırı aşmış, bölgeyi tehlikeli bir uçuruma sürüklemiştir” dedi.

Diğer yandan cumartesi günü Macron ile bir araya gelen Saad Hariri’nin pazartesi günü Mısır’ı ziyaret edeceği ve ardından çarşamba günü ülkesine döneceği bildirildi. Hariri, İran’ın ülkesinde güç kazandığını iddia etmiş ve kendisine karşı bir suikast girişiminden endişe ettiği gerekçesiyle geçtiğimiz aybaşında istifa etmesinin ardından ülkesini terk etmişti.

Henüz resmen kayıtlara geçmemesine rağmen Hariri’nin istifası, Lübnan’da politik bir krize neden olarak, ülkeyi Sünni Suudi Arabistan ile ittifak ülkeleri ve Şii İran’ın liderlik ettiği bir birlik arasındaki güç savaşının merkezine oturtmuştu.

Arap Ligi Başkan Yardımcısı Hüssam Zeki, Asharq al Awsat adlı gazeteye konuşarak, “İran’ın bazı Arap ülkelerine yaptığı bu şiddeti, müdahaleyi ve her yoldan yapılan tehditleri engelleyebilmek için artık bazı önlemler almak gerekmektedir. İran’ı durdurabilmek için toplu bir Arap politikası belirlenmelidir” dedi ve yaptıkları toplantının İran’a şu anki politikasından geri adım atmasının gerekliliği konusunda ‘güçlü bir mesaj’ vereceğini ekledi.

Hariri ile görüşmesinin ardından Macron, ABD Başkanı Donald Trump, Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Antonio Guterres ve aralarında Mısır lideri Abdel Fatih el-Sisi ile Suudi Arabistan Prensi Muhammed bin Salman’ın da bulunduğu bölge liderleri ile de görüştü.

İsrail Başbakanı Netanyahu, pazar günü Fransa Cumhurbaşkanı’nın kendisini aramasının ardından, “Fransa Cumhurbaşkanı’nın talebiyle randevulaşarak gerçekleşen telefon görüşmemiz yarım saat kadar sürdü” dedi.

Görüşmelerinin ardından iki ülke lideri, mayıs ayından Macron’un göreve geldiğinden beri ikinci kez olmak üzere, bir ay içinde Paris’te bir araya gelmek üzere sözleştiler.

İsrail, gayri resmi şekilde katılmış olduğu ve İran’a karşı oluşmakta olan Arap birliğine resmi olarak da katılmayı arzu ediyor. Bu yönde, İsrail ile bir barış anlaşması yapma girişimi ile Kudüs’ü ziyaret eden Enver Sedat’ın, bu ziyaretinin kırkıncı yılında tüm Arap ülkelerine Mısırlı liderin yolunu takip etmeleri çağrısı da yapıldı.