LİEBERMAN’DAN ARAP DEVLETLERİNE ÇAĞRI: "İsrail’le barış yapın ve İran’a karşı çıkın"

İsrail’in Savunma Bakanı Avigdor Lieberman hafta sonunda Twitter hesabından paylaştığı mesajlarda ılımlı Arap devletlerine İran’ın oluşturduğu tehdide karşı daha etkin mücadele için İsrail’le barış yapma çağrısında bulundu.

Dünya
21 Kasım 2017 Salı

Lieberman konuyla ilgili olarak paylaştığı twitter mesajlarından birinde, “DAEŞ’ten sonra İran” diye yazdı. Lieberman’ın IŞİD olarak da bilinen terör örgütünden Arapça ismiyle bahsetmesi dikkat çekti. Lieberman ayrıca, “Merhum Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat cesur bir liderdi, akışın tersine hareket etti ve diğer Arap liderlerin İsrail’le stratejik bağların önemini kavramaları için yolu açtı. İsrail’e gerçekleştirdiği tarihi ziyaretten 40 yıl sonra, bölgedeki liderlere, Kudüs’ü ziyaret eden ve ilişkilerde yeni bir sayfa açan Mısır Devlet Başkanı Sedat’ın izlediği yolu izlemeleri çağrısında bulunuyorum. Bu yalnızca İsrail’le ilişkiler açısından değil, tüm bölge için geçerli,” dedi.

Camp David’de Mısır ile İsrail arasındaki barış anlaşmasının imza töreninden önce, Sedat Kudüs’e uçmuş ve şehri ziyaret etmişti. Sedat bunu yapan ilk Arap lider olmuştu. Sedat bu ve benzer hareketlerinden dolayı tepki görmüş ve suikasta kurban gitmişti.

Lieberman Twitter’daki mesajlarının altına yazılan ve bir kısmı doğrudan Suudi Arabistan’a yönelik olan yorumlara cevaben ise, “Bugün Ortadoğu’da her şeyden fazla İran’a karşı ılımlı devletlerin bir koalisyonuna ihtiyaç var. DAEŞ’e karşı kurulan koalisyon işini tamamladı. DAEŞ’ten sonra İran” diye yazdı.

İsrail, IŞİD’in Suriye ve Irak’ta yenilmesinin ardından ortaya çıkan boşluğu İran tarafından desteklenen kuvvetlerin doldurmasından endişeleniyor. İsrail, ABD ve Rusya aracılığında gerçekleşen bir ateşkesin İran’ı İsrail sınırından çekmeyi kapsamadığını da belirtiyor.

Pazar günü yapılan açıklamada, İsrail’in bu anlaşmaya uyma zorunluluğunun olmadığı ve bakanların söylemlerine göre İsrail’in gerekli durumlarda sınır ötesi operasyonlarına devam edeceği belirtildi. İsrail, Golan sınırında İran’ın varlığına tolere etmeyeceğini ve İran’ın Suriye’de bir ordu oluşturmasına izin vermeyeceğini tekrarladı.