Arap Birliği: “Hizbullah terör örgütüdür”

Mısır’ın başkenti Kahire’de pazar günü toplanan Arap Birliği, tarihi bir karara imza atarak Lübnan’daki Hizbullah örgütünü terörist ilan etti.

Dünya
20 Kasım 2017 Pazartesi

CNN’in verdiği habere göre, Suudi Arabistan toplantıda 22 üyeli grubu Hizbullah’ı kınamaya ve terörist olarak  ilan etmeye ikna etti.

Toplantıya Lübnan Dışişleri Bakanı Gibran Bassil katılmazken, Lübnanlı temsilciler söz konusu karar metnini onaylamadıklarını belirterek imzalamaktan kaçındı.

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim El Cefari de toplantıya katılmayanlar arasında idi.  Acil olarak Suudi Arabistan’ın çağrısı ile toplanan Arap Birliği’nin söz konusu deklarasyonu onaylaması öncesi  Bahreyn Dışişleri Bakanı Halit Bin Ahmet El Halife bir konuşma yaptı. El Halife örgütün eylemlerinden ona destek veren tüm Arap ülkelerinin sorumlu olduğunu belirtti.  El Halife,  Güney Lübnan’da merkezi olan örgütün  neredeyse tüm Lübnan’ı kontrol ettiğini, Lübnan hükümetinde Hizbullah destekçisi bakanlar olduğunu  iddia etti.

Toplantıya katılan Suudi Bakan Tamer Al Sabhan da konuşmasında Lübnan halkına seslendi ve şöyle konuştu: “Lübnanlılar ya barışı ya da Hizbullah’ı seçmeli.”