İsrail’e ABD’ den vize muafiyeti yolda

Uzun yıllardır İsrail’in ABD’den talep ettiği İsrail vatandaşlarına vize muafiyeti kanunu için hazırlıklar hızla ilerliyor.

Dünya
16 Kasım 2017 Perşembe

Times of Israel haber sitesi, ABD’nin anlaşmayı imzalamak için talep ettiği şartların birçoğunun sağlandığını bildirdi.

İsrail Adalet Bakanı Ayelet Shaked’in açıklamasına göre,  karşılıklı olarak her iki ülkenin teknokratlarını zorlayan en önemli konulardan biri parmak izi paylaşımı idi. 

Görüşmeler konusunda fazla ayrıntı vermekten kaçınan Bakan Shaked, Times of Israel’e şunları belirtti: “İsrail vatandaşlarına ABD vizesinin kaldırılması konusunun sonuna geldik. Bu görevi üstüme aldığım günden beri ABD ve İsrail hukuk sistemi  arasında orta bir yol bulmak için çalıştık. Sanırım hem İsrail vatandaşlarının kimlik bilgilerinin gizli tutulmasını sağlayacak, hem de Amerikalıları tatmin edecek bir yöntemi geliştirdik.” 

İsrail’in ABD’ye vizesiz girilebilen ülkeler listesine alınmasına en büyük engel, İsrail kanunlarından kaynaklanıyordu. İsrail, güvenlik amacı ile İsrail vatandaşlarının kimlik ve parmak izi veri dosyalarının ABD federal bilgisayarları tarafından tamamen paylaşılmasına baştan beri karşı idi. 

Gelen bilgilere göre İsrail sabıkalı kişilerin kimlik bilgilerini paylaşmayı kabul etmiş durumda.