Holokost anmasına katılan iki kişiye 10 ay hapis

Taksim’de 27 Ocak 2016 günü gerçekleştirilen ve Dur De Platformu tarafından düzenlenen Holokost (Yahudi Soykırımı) anmasına katılan 6 kişiden 2’sine ‘Terör örgütü propagandası yapmak’ gerekçesiyle 10’ar ay hapis cezası verildi.

Toplum
12 Kasım 2017 Pazar

Ancak mahkeme, 5 yıl denetim süresi belirleyerek, hükmün açıklanmasını geriye bıraktı.

Anma törenine 12 kişi katılmış  “Holokost kurbanlarını saygıyla anıyoruz, bir daha asla” şeklinde pankart asılmıştı. “Bir daha asla”   2. Dünya Savaşı sonrası dünya Yahudileri arasında Holokost’u unutmamak için kullanılan efsaneleşmiş bir ifadedir.

İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi  Savcılığı sanıklardan G.Ş. ve F.L.Ş.’yi  anma sırasında okunan bildiride, “Nazilerin yaptığı soykırımın sanki Türkiye’nin doğu ve güneydoğu bölgesinde yapılan terör operasyonlarında da  yapıldığı izlenimini yaratmakla suçladı.

 Yargılanan sanıklar suçlamaları reddetti. Avukatlar da “İddia edilen suçun oluşabilmesi için şiddet övücü, teşvik edici nitelikte olması gerekir.  Yapılan açıklama şiddeti övücü değildir. Tüm sanıkların beraatına karar verilmelidir” dedi.

Megafonla okuma cezası

Mahkeme heyeti, G.Ş. ve F.L.Ş’yi, ellerindeki megafonla bildiriyi okudukları gerekçesiyle, “Suçun işleniş biçimini, fiilin özelliklerini, kastın ağırlığını ve yoğunluğunu” dikkate alarak, 1’er yıl hapis cezasına mahkum etti.  Cezayı 10’ar aya indiren mahkeme, hükmün açıklanmasını da geriye bıraktı.

 

 Haberin düzenlenmesinde Cumhuriyet gazetesinde çıkan haber kaynak olarak alınmıştır.