Oscar Schindler’e mektuplar açık arttırmada

Schindler’in Listesi filmi ile tüm dünyanın tanıdığı Alman sanayicisine Holokost kurtulanları tarafından yazılan teşekkür mektupları açık arttırmada.

Dünya
10 Kasım 2017 Cuma

İngiltere’nin ünlü müzayede evi Lawrences Auctioneers, savaştan sonra Yahudi kurtulanların Oscar Schindler’e yazdığı 70 orijinal mektubu 8 Aralık’ta açık arttırmaya çıkarıyor.  Söz konusu mektupları, 1949 yılında Schindler ve Eşi Emilie Avrupa’dan kaçıp Arjantin’e yerleştikten sonra almaya başlamışlardı.  Schindler’in Avrupa’yı terk etme sebebi ise savaş boyunca Nazilerin yanında gibi gözükerek, Polonya’daki mutfak gereçleri fabrikasını ve işlerini yürütebilmesi idi.

Ancak Schindler bu sayede Nazi subayları ile  kurduğu iyi ilişkiler ve verdiği rüşvetler ile çalışır göstererek fabrikasında 1200 kişiyi mutlak bir ölümden kurtarmıştı.

Hikaye yıllar sonra Yahudi asıllı yönetmen Steven Spielberg tarafından beyaz perdeye yansıyacak tüm dünya Nazi yanlısı gibi gözüken sanayicinin kurtardığı hayatları öğrenecekti.  Aslında Schindler’i ilk olarak dünyaya tanıtan kişi 1982’de yayınlanan kitabı ile  Avustralyalı yazar Thomas Keneally dir. Kitap Los Angeles Times  Book ve Booker  ödülü almıştır.