Sanal serginin konuğu Alberto Modiano

Türkiyeliler Birliğinin web sitesinde ikincisi düzenlenen sanal resim ve fotoğraf sergisine Alberto Modiano’nun ‘Zaman ve Mekân içinde Musevilik’ adlı kitabında yer alan fotoğraflardan oluşan belgesel filmi konuk oldu.

Toplum
9 Kasım 2017 Perşembe

Bir süre önce yayımlanan kitabının serüveninin başlangıcını Modiano şöyle anlatmakta: “Bir gün, çok yakın dostum Emine Çaykara ile sohbet ederken, bir ara nasıl aklına geldi bilmem, bir belgesel hazırlamanın benim için kaçınılmaz olduğunu söyleyiverdi. (…)Ona göre ülkemizde Musevilik, geniş toplum tarafından her zaman cevaplarını arayan bir sürü sorunun sorulduğu, belki de biraz içine kapalı bir azınlık toplumu olarak biliniyordu. İstanbul’da Musevi cemaatinin tam da içindeki bir fotoğrafçı olarak, beni bu çalışmayı gerçekleştirecek bir kişi olarak görmüştü anlayabildiğim kadarıyla.”

Modiano çalışması hakkında da şu bilgileri vermekte: “Ülkemiz sınırları içinde yer alan sinagoglar, onların mimarileri, mekânları üzerinde birçok kaynak vardır. Ancak, bir eksiklik olduğunu düşündüğüm; 21. yüzyılda İstanbul’da Musevi dinine mensup olanların dini yaşamlarına ilişkin konu başlıklarını, bu çalışmamda açıklayıcı bilgiler ve duygusal yazılarla bütünleştirmeye gayret ettim.”

Türkiye Yahudiliğinin bütün evrelerini belgeleyen sanatçıya göre; “Her fotoğrafçı ışık dili ile iz bırakır. Ben ışığımı, kalemim ve sloganımla bütünleştiriyorum ve diyorum ki: zaman geçer fotoğraf kalır.”