ADL raporu: ABD’deki antisemit vakalarda büyük artış

ADL’nin yayınladığı yeni rapora göre ABD’de antisemit saldırılar yüzde 67 arttı.

Dünya
8 Kasım 2017 Çarşamba

Yeni verilere göre ABD’deki antisemit vakalar 2016’ya göre önemli oranda artış gösterirken özellikle Virginia Charlottesville’de yapılan sağcı gösteriler sonrasında da vakaların çoğaldığı görüldü.

ADL’nin yayınladığı yeni rapora  göre ABD’de antisemit  saldırılar yüzde 67 arttı.

 ABD merkezli İftira ve İnkârla Mücadele Birliği ‘nin (Anti-Defamation League /ADL)  yayınladığı verilere göre ABD’deki antisemit vakalar 2016’ya göre önemli oranda artış gösterdi. Özellikle 2017’nin ilk çeyreğinde artış görülürken Virginia Eyaletinin Charlottesville kentinde yapılan sağcı gösteriler sonrasında da vakaların çoğaldığı görüldü.

ADL, 1 Ocak – 30 Eylül dönemini kapsayan raporunda ABD genelinde 1299 antisemit vaka olduğunu belirledi. 2016’nın tümünde 1266 vaka olurken 2017’nin ilk üç döneminde bu rakam çoktan geçildi ve geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 67 artış tespit edildi.

İlk 3 aylık dönemde 632 saldırı yaşanırken, geri kalan iki çeyrekte 667 vaka oldu. 2016’nın aynı iki döneminde 488 vaka gerçekleşmişti.

Söz konusu vakalar fiziksel saldırı, darp, mala zarar ve Yahudi kurumlarına yapılan saldırılar şeklinde gerçekleşti. Endişe verici şekilde lise ve üniversite kampüslerinde Yahudi öğrencilere karşı zorbalık ve mala zarar verme vakaları da yüksek sayıda yaşandı.

ADL Direktörü Jonathan A. Greenblatt, Yahudi toplumuna yönelik saldırıların ve tacizlerin artışı karşısında şaşkınlığa ve dehşete düştüklerini belirtti. Charlottesville’de yaşanan trajik gösteri ve saldırı sonrasında olayların arttığını fakat bu olayın bir istisna olmadığını bildirdi. Greenblatt, beyaz ırkın üstünlüğünü savunanların her gün üniversite kampüslerinde yandaş topladığını, ırkçı gösterilerde bulunduklarını, sosyal medyada gazetecileri hedef aldıklarını, çocuklar dahil Yahudi bireylere saldırılar düzenlediklerini belirtti.

1979’dan beri yıllık olarak ABD’deki antisemit vakaları raporlayan ADL, artan olaylar karşısında bu sene üç aylık dönemlerde rapor yayınlamaya başladı.