Marakeş’teki Yahudi mahallesi yeniden canlanıyor

Fas’ın en turistik bölgelerinden, uluslararası lüks otel zincirlerinin Batılı turistleri ağırladığı, Marakeş’te eski Yahudi mahallesi yeniden canlanıyor.

Dünya
7 Kasım 2017 Salı

Son yıllarda Marakeş’in Yahudi mahallesindeki canlılık özellikle dikkat çekiyor. Duvarlarla çevrili Malah adlı Yahudi mahallesindeki eski sinagog Lazama,  ülkeye akın eden İsrailli turistlerin favori mekanlarından. 

Eski sinagogun yahidlerinden İshak Oyahon, AFP Ajansına, hayatında hiç bu kadar çok turistin Yahudi mahallesini ziyaret ettiğini görmediğini belirtti.  Oyahon gönüllü olarak turistlere yardımcı oluyor, rehberlik yapıyor. 63 yaşındaki zücaciyeci, “Turistlerin çoğu İsrail’den geliyor, ne kadar çok talep olduğuna inanamazsınız” şeklinde konuşuyor. 

Lazama Sinagogu yerel halk tarafından yıllarca ‘Sürgünlerin Sinagogu’ olarak bilindi. Marakeş’e ilk Yahudi yerleşimi 1492 İspanyol Engizisyonu sonrası gerçekleşmiş. Lazama Sinagogu ve içerisinde bulunan merkez bina yıllarca Fas Yahudileri tarafından Talmud ve Tora eğitimi için kullanılmış. Fas Yahudi Cemaatinin neredeyse tamamı 1960’larda ülkeyi terk etti. Çoğu Fransa başta olmak üzere İsrail ve ABD göç etti. 

Bugün müze olan Yeşiva’nın (Talmud Tora okulu) dersliklerindeki siyah beyaz solmuş resimlerde bir zamanların Yahudi hayatının canlılığını görmek mümkün.