Hollanda’da yeni Anne Frank oyununda Yahudiler ve Naziler yok!

Amsterdam’da sahneye konacak, yapımcılığını Arjen Stuurman’ın, yönetmenliğini Ilja Pfeijffer’in yaptığı Anne Frank oyununda, Yahudiler ve Nazilerden hiç bahsedilmediği gibi, tavan arasında Anna Frank ile saklanan Yahudi bir dişçinin Anne’nin’ın ablasına tecavüz girişiminde bulunması gibi sahneler yer alıyor.

Dünya
6 Kasım 2017 Pazartesi

Hollanda Yahudi cemaatlerinin yayın organı NIW Genel Yayın Yönetmeni Ester Voet, oyunu tamamen antisemit bir girişim olarak niteledi ve kınadı. Voet oyunun tarihi çarpıttığını ve sırf Yahudi olduğu için Nazilerden saklanan küçük kızın hatırasına büyük bir saygısızlık olduğunu belirtti.

İlk provalarına eleştirmenlerin davet edildiği oyunun bazı sahnelerinde, Anne Frank ile beraber saklanan Yahudi dişçi Fritz Pfeffer’in  Anna’nın kardeşi Margot Frank’ı fiziksel olarak taciz ettiğini gösteren sahneler var.

Oyunun adı, Anne Frank’ın saklandığı gizli yere günlüklerde verdiği ad ile aynı; ‘Evin Arkasında’ olan tiyatro oyununda Anne Frank eşcinsel ve Filistin halkına sempati duyan biri olarak resmediliyor.

Yönetmen Pfeijffer eleştiriler için ise, Frank’ın hatıralarının 13 yaşındaki bir kızın gözünden görünmesi dolayısı ile  son derece rutin olduğunu, olaylara biraz dram ve heyecan katmak istediklerini  belirtti.

 

 Kaynak: JTA,   Cnaan Liphshiz