Üç günlük görünüm

İzlanda tarafında oluşup Orta Akdeniz’e sokulan alçak basınçlar yurdumuzun belirli yerlerinde etkisini sürdürüyor. Özellikle Akdeniz’in doğusu pazar günü epey yağış aldı. Bugün de aralıklarla etkisini azaltmasını ve daha doğu ve kuzeye yönelmesini bekliyoruz.

Deyvi MULİNAS ŞALOM Meteoroloji
6 Kasım 2017 Pazartesi

 

An itibarıyla Marmara’nın doğusunda çok hafif, Karadeniz’in batı ve ortasında, Güney Doğu Anadolu Bölgesinde özellikle Şanlıurfa taraflarında, İç Anadolu’da Yozgat çevresinde ve Doğu Anadolu’nun batısında sağanak yağışlar görülüyor. Mevcut sistemin yarın iyice doğuya kaymasını bekliyoruz. Dolayısıyla yağış Doğu Anadolu’nun doğusu hariç çoğu yerde kesilmesini bekliyoruz. Hava sıcaklığı batı bölgelerde artmaya başlıyor. 8-9 Kasım gibi Orta Akdeniz üzerinden Ege girişli bir sistem daha gözüküyor. Bu sistemin hareketini ve detaylarını daha bir sonraki yazıda değerlendireceğiz. Daha ileri vadede ise ay ortalarına yakın yine İtalya üzerinde kuvvetlenen bir alçak basınç bize ciddi lodos rüzgârı getirebilir. Sonrasında ise etkili soğuk gelme ihtimali var ancak şu anda çok küçük bir olasılık gibi gözüküyor. Basınç hareketlerini takip edip bilgilendireceğiz.

DENİZLERDE DURUM

Şu anda Karadeniz’in batısında orta, orta ve doğusunda ise daha kuvvetli poyraz var. Batıdan esen rüzgâr Marmara’yı da etkilediği için üşütüyor. Yarın ise Marmara’da rüzgârın yön değiştirmesini ve güneydoğu yönünden hafif ve orta kuvvette esmesini bekliyoruz. Çarşamba da değişik yönlerden hafif ve orta kuvvette esmeye devam edecek. Yine şu anda Muğla açıklarında kuvvetli, diğer yerlerde ise orta kuvvette esen bir karayel var. Ege tarafında ise poyraz orta kuvvette. Akdeniz’in batısındaki karayel doğuya gittikçe batıya dönüyor. Salı günü iki denizde de rüzgâr hafifleyecek. Çarşamba günü ise Ege Denizinde lodosun etkili olmasını bekliyoruz.

İSTANBUL

İstanbul’da şu anda parçalı, zaman zaman çok bulutlu bir hava yaşanıyor. Hafif esen poyraz biraz serinlik veriyor. Ancak gün içinde rüzgâr daha da etkisini yitirecek ve sıcaklık artacak. Pazartesi yaklaşık 13 derece olan sıcaklığın gün içinde 16 dereceye kadar çıkmasını bekliyoruz. Pazartesi, salı, çarşamba yağış beklemiyoruz. Perşembe bulutlanma artabilir. Gece ve sabah ilk saatlerde sıcaklıklar yine düşük seviyelerde. Çarşamba sıcaklık 20 dereceye kadar çıkabilir. Pazartesi 10/16, salı 10/19, çarşamba ise 11/20 derece sıcaklık beklentimiz var.

ANKARA

Başkent Ankara pazartesinden itibaren yüksek basınçlı sistemin etkisine giriyor. Yani gündüz sıcaklıkları neredeyse 3-4 derece artıyor ama gece sıcaklıkları bunun tam tersi olarak 3-4 derece düşüyor. Sabah saatlerinde sis ve pus etkili olabilir. Pazar gecesi 5 dereceyi gören başkentte salı ve çarşamba gece sıcaklıklar 1-2 dereceye kadar düşebilir buna mukabil gündüz pazartesi en fazla 12 derece beklenirken çarşambaya kadar sıcaklık 16 dereceyi bulmasını bekliyoruz. Perşembeye kadar yağış yok.

İZMİR

İzmir’de yağış yok sıcaklık 20 derece civarında. Üç gün boyunca da pek değişiklik beklemiyoruz. Perşembe bulutlanma ve yağış ihtimali var. İzmir’de geceleri ise serin. Sıcaklık 11 dereceye kadar iniyor.

MARMARA BÖLGESİ

Bölgenin doğusunda pazartesi gözüken hafif yağışlar gün içinde etkisini tamamen kaybedecek. Bölge genelinde iki gün yağış beklemiyoruz. Bölge yüksek basıncın etkisine giriyor. Bu yüzden denizden uzak daha karasal iklimi yaşayan yerlerde gündüz sıcaklıkları birkaç derece artarken gece sıcaklıkları da birkaç derece düşüyor. Örneğin Bursa pazartesi 17 derece. Gece 10 dereceydi. Çarşamba ise sıcaklık 22 dereceye kadar yükselecek. Gece ise 5 derece civarında kalabilir. Trakya bölümünde ise 17-18 derece sıcaklık var. Bölge doğusunda da sıcaklıklar 14’ten üç gün içinde 20 dereceyi zorlayacak. Şimdilik perşembeye kadar yağış beklemiyoruz.

EGE BÖLGESİ

Bölge genelinde perşembeye kadar yağış beklemiyoruz. Bölgenin doğu kesimlerinde gece sıcaklıkları neredeyse 0 derece civarına inmeye hazırlanıyor. Gündüzleri ise 15-17 derece arasında sahil bölümünde ise geceleri 10-11, gündüzleri ise 20-22 derece arasında sıcaklık beklentimiz var. Bölgeye batıdan yağış girme ihtimali var.

AKDENİZ BÖLGESİ

Bölgenin doğusunda özellikle Adana taraflarında görülen kuvvetli yağışlar artık etkisini azalttı. Şu anda parçalı bulutlu… Bundan sonra yağış beklemiyoruz. Hava perşembeye kadar parçalı bulutlu. Sıcaklıklar da tekrardan 20 derecenin üstüne çıkmaya hazırlanıyor. Antalya pazartesi 21 derece, çarşambaya kadar 25 dereceyi bulur. Adana’da ise 22 derece olan sıcaklık yine çarşambaya kadar 26 dereceye kadar çıkabilir. Bölge genelinde de durum aynı…

KARADENİZ BÖLGESİ

Şu anda bölgenin batısında ve orta kesiminde sağanak yağışlar devam ediyor. Gün içinde etkisini azaltarak devam edecek ancak yarından itibaren en doğu kesim hariç yağış beklemiyoruz. Yarın Trabzon, Rize, Artvin tarafında hafif yağış geçişleri görülebilir. Bölgenin batısında şu anda 11-12 derece olan sıcaklıklar salı havanın açmasıyla 16-17 dereceye kadar çıkacak. Doğuda ise 16-17 derecelik sıcaklıklar var ve bir değişiklik beklemiyoruz.

İÇ ANADOLU BÖLGESİ

Pazartesi sadece Yozgat tarafında bir yağış var. O da ilerleyen saatlerde doğuya çekilecek. Bölge; tıpkı batı kesimler gibi yüksek basıncın etkisine giriyor. Gündüz sıcaklıkları 11 dereceden çarşambaya kadar 15 dereceye kadar çıkacak. Gece sıcaklıkları ise bölge genelinde 0 ila 2 dereceye inmeye hazırlanıyor.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ

Bölgenin pazartesi batısında yağışlar devam ediyor. Pazartesi gece ve salı da doğuya sarkarak devam edebilir. Çarşamba yağış beklemiyoruz. Malatya, Tunceli, Muş, Bingöl taraflarında yağış pazartesi ve salı etkili. Erzurum, Kars, Iğdır ve Ağrı’da pazartesi gece ve salı gece yağışlar kar şeklinde olacaktır. Sıcaklıklar 0 derecenin altında. Gündüz ise 12-13 dereceye kadar çıkıyor.

GÜNEY DOĞU ANADOLU BÖLGESİ

Şanlıurfa tarafında yağışlar devam ediyor ve bölgenin kuzeyine gidildikçe de devam ediyor. Bu durum yarın da doğuya çekilerek Hakkari ve Şırnak’ta yağış bırakabilir. Çarşamba ise yağış beklemiyoruz. Bölge genelinde sıcaklıklar 20 derecenin altına düştü. Çarşamba yağışın kesilmesiyle sıcaklıklar tekrardan 20 derecenin üstüne çıkacak.