“Majesteleri Filistin’de Bir Yahudi devleti kurulmasına destek vermektedir”

Amerikan Kongresi, Balfour Deklarasyonunu 100. yılında bir defa daha onayladı.

Dünya
3 Kasım 2017 Cuma

İsrail’in 1948’de kurulmasına giden yolu açan İngiliz Balfour Deklarasyonu metni 100. Yılında Amerikan Kongresi’nde hem Demokratların hem de Cumhuriyetçilerin desteği ile bir kez daha kutlandı.

Cumhuriyetçi Oklahoma Senatörü  James Lankford ve Demokrat West Virginia Senatörü  Joe Manchin tarafından hazırlanan onay metni, 1917’de Lord Balfour tarafından yazılan ve majestelerinin hükümetinin Filistin’de Yahudiler için  2000 yıl aradan sonra yeni bir vatan kurulmasını deklare eden mektubu 100. yılında kutladı.

Senatör Lankford basına verdiği bildiride şunları belirtti: “İsrail’in 1948 yılında kurulmasına yolu açan Balfour Deklarasyonunu 100. yılında kutlamak ABD Kongresi için son derece uygun bir harekettir.  İsrail, ABD’nin en önemli müttefikidir ve Amerika böyle önemli bir günde İsrail’i onurlandırmaktadır.” 

Balfour Deklarasyonu Modern İsrail Devleti’nin kurulmasına giden yolu açarken, 1917’de bölgede yaşayan tüm azınlıkların, haklarının da korunması gerektiğini belirtmişti. 

 Not: Başlıktaki Filistin kelimesi 1917’de bölgeye Batının verdiği isim olarak kullanılmıştır. İngiliz yönetiminde olan bölgede, bugünkü Gazze, Mısır sınırları içinde yer alırken, Doğu Kudüs ve Batı Şeria Ürdün toprakları olarak geçmektedir.